Singapore

Op t.v. is een serie over Singapore. Zodra ik Singapore las gaat mijn brein “zoeken” naar wat ik weet over Singapore en ik merk dat ik er maar erg weinig over weet: Een stad en tegelijk eilandstaat (bestaande uit meerdere eilanden) in Azië, waar Engelse overheersing was; een handelspost met een strategische ligging
Dát was zo’n beetje alles wat ik van Singapore wist.

De t.v.- serie speelt ten tijde van de Japanse invasie van Singapore en is een bewerking van het boek van  de Britse schrijver (Booker Prize winnaar ) J.G.Farrell.
En, zoals altijd als “iets” over de Tweede Wereld Oorlog in Azië gaat, denk ik terug aan hoe weinig we op school geleerd hebben over dát gedeelte van de wereld in samenhang met de Tweede Wereld Oorlog.

Er zat familie van me in Nederlands Indië (zoals dat toen nog heette) ten tijde van de Tweede Wereld Oorlog. Een broer van mijn vader, die zeeman was, had zich vóór de oorlog al op Java gevestigd en was machinist op een theeplantage geworden.
Hij en zijn  gezin daar hebben daar in een Jappenkamp gezeten, mijn oom is er overleden, zijn vrouw is met de kinderen teruggekomen naar Nederland, zo werd mij verteld.
Verder wéét ik dat in Nederland wordt de bevrijding op 5 mei gevierd, in Indonesië in augustus (de 15e las ik NU).Weinig kennis van Singapore, dus tijd om me er (een beetje) in te verdiepen.

Singapore (ca. 137 km boven de evenaar)  was, in de 13e eeuw, onderdeel van Koninkrijk Srivijaya  en heette toen Temasek (stad van de zee)
Pas rond de 14e eeuw, na de val van het Srivijaya rijk, werd het gebied herdoopt in Singapura  (leeuwenstad in sanskriet*) 
In 1819 koloniseerden de Engelsen Singapore en stichtten er een strategisch gelegen handelspost  om van daaruit handel te drijven met  Zuidoost Azië. Ze stichtten er ook een Brits marinesteunpunt.
In 1942 veroverde de Japanners Singapore. De bezetting duurde tot 1945, waarna de Britten het weer overnamen.

Er gebeurde, politiek gezien, nogal wat in Singapore: (gedeeltelijk) zelfbestuur  in 1959, aansluiting bij de Maleisische Federatie in 1963 en in 1965 daar weer uit (verbannen!)Vanaf 1965 is Singapore een onafhankelijke republiek (officieel de Republiek Singapore)

Het land, zo las ik, bestaat uit 63 eilanden en het hoofdeiland is Singapore (42 km lang, 23 km breed) waarop zich de hoofdstad Singapore bevindt.
Singapore heeft  in 2020 6.209.660  inwoners, waarvan 77% Chinezen zijn.
Het percentage van de oorspronkelijke bewoners, die van Maleisië komen, is, nu nog, 14% en er zijn er Singaporese Indiërs, voornamelijk Tamils  (7,9%). Ongeveer anderhalf procent van de huidige bevolking uit Singapore komt uit de rest van de wereld.*) Er waren géén leeuwen in Singapura, men vermoed dat het een “verkeerde” vertaling vanuit Sanskriet is en de naam Singapore niet van  singa =leeuw af komt, maar van sing = steen. Die verklaring zou “logischer” zijn omdat het “rotsachtig” gebied was( is?)
[Wel waren er ooit tijgers, maar die zijn daar u uitgestorven]

Een gedachte over “Singapore

  1. Mijn oudste broer, Arie, heeft in de stad Singapore gewoond, dat is vrijwel alles wat ik van Singapore weet, de stad dan, maar je was weer de stimulans van MIJN GEHEUGEN, BAARS, JOHANNES

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s