Verschillende stadia van de wilde wingerd.

Oktober is echt dé maand van het afscheid van de zomer. Bladeren  kleuren of vallen af.
De wilde wingerd, tegen onze schuur geplant en over de dakpannen groeiend (ik weet dat dat NIET zou moeten, maar het is zó mooi) wordt niet echt vuurrood. Jammer, maar hij staat niet in de volle zon en ik heb me laten vertellen dat hij dan in de herfst minder rood wordt.

Oorspronkelijk komt de wingerd uit Azië van een geslacht van houtachtige klimplanten uit de wijnstokfamilie, vandaar ook de Nederlandse naam wingerd, een ander woord voor wijngaard.
De wingerd heeft kleine zuignapjes waarmee hij zich aan de muur vastklemt.

In augustus klinkt er een enorm gezoem uit onze wingerd, moeilijk te zien wat het zijn, ze komen NIET binnen(terwijl de schuifpui onder de wingerd is) en zitten verscholen tussen de bladeren te zoemen. Het zijn er echt gigantisch veel.

Iemand, die er verstand van heeft zei dat het zweefvliegen zijn, inderdaad zijn ze geel gestreept, en kleiner/dunner dan wespen.

Nadat de zweefvliegen vertrokken zijn klinkt er een “knappend” geluid vanaf de wingerd; besjes springen en vallen op de grond. Soms lijkt het wel een regen die voorbij de schuifpui neerdaalt.


Dan komt het volgende merkwaardige stadium van de wingerd: de bladeren vallen af, maar de steeltjes blijven nog een tijdje zitten, het ziet er “maf” uit, die lege steeltjes.
Uiteindelijk vallen ze ook af en liggen ze op onze houten vlonder.

De bladeren vallen niet alléén op de houten vlonder, de meeste zijn nu geel met een rode gloed, en waaien helaas ook in de vijver, waar ik ze dan weer uitvis !Hoewel ik de verhalen ken van klimplanten die dakpannen optillen, zich door de specie van de muren wringen en je schilderwerk aantasten (misschien doet hij dat bij ons ook wel, een beetje) geniet ik van elk stadium van deze bijzondere plant.
(Mijn lief houdt hem in toom en zorgt dat hij niet bij de buren komt)
IK vind dat ons huis door deze klimplant een veel lievere uitstraling heeft dan de andere huizen in het rijtje van 4, die hebben alleen maar stenen!Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s