Nederlands water

Het aardoppervlak is voor 71% bedekt met water in de vorm van zeeën en oceanen
Nederland bestaat  voor 19 procent uit water, een groot deel van ons land én de bevolking bevindt zich onder zeeniveau. [Ter vergelijk : Engeland bestaat voor 1,3%, Duitsland voor 2,3%, Spanje voor 1,04%  en België voor 6,2% uit water]

Nederland is (de naam zegt het al: Laag land) altijd bezig geweest met (de strijd tegen) water. Zelfs onze koning hield zich, toen hij nog prins was (1997 tot inhuldiging tot Koning)  bezig met watermanagement (hij studeerde af in geschiedenis) In 1998 werd hij beschermheer van het Global Water Partnership (een internationaal netwerk, opgericht om een ​​geïntegreerde benadering van waterbeheer te bevorderen én praktisch advies te geven voor het duurzaam beheer van watervoorraden)


Nederland heeft grote rivieren; Nederrijn, Lek, Waal, Merwede en Maas. Rivieren die Nederland voor een grootdeel van oost naar west doorsnijden (een gebied van gemiddeld 25 km breed en 150 km lang) Nederlanders zeggen niet ten zuiden of ten noorden van de rivieren, maar ONDER en BOVEN de rivieren, daarmee wordt ook de grens aangeduid tussen de geloven: het voornamelijk protestantse noorden BOVEN de rivieren en grotendeels katholieke gebied BENEDEN de rivieren.

Als we in 2020 het hebben over WATER moet ik, als ik actueel wil zijn, zeker het boekje (uitgave jan.2020) noemen dat historicus en opiniemaker Rutger C Bregman (1988- ) heeft geschreven: ”Het water komt” over (wat Bregman noemt: Een van de grootste Nederlanders aller tijden)  ingenieur Johan van Veen.


Ook als we het over Nederland én water hebben MOET natuurlijk de regenval in ons landje genoemd worden: de jaarlijkse neerslaghoeveelheid in Nederland is in de periode 1910-2019 gelijkmatig gestegen van 692 naar 873 millimeter. Dit is een toename van 26% in 110 jaar.
Het regent steeds vaker heel hard. Extreme regenbuien geven grote druk op riool. Riool is om afvalwater af te voeren, niet voor de afvoer van schoon regenwater.

Onze kustlengte bedraagt ongeveer 523 kilometer, waar heel veel toeristen komen, buitenlanders én Nederlanders. Dus ook dáár veel water.
Omdat Nederland  zo’n waterland is, is het risico van verdrinking relatief groot.

Het percentage  jonge mensen dat kán zwemmen is hoog; in de leeftijd van 11 tot 16 jaar hebben 97% van alle Nederlandse kinderen hun Zwemdiploma A!

Dat hoge percentage komt mede door het schoolzwemmen. Helaas is dat “vak” op de lagere school vaak gesneuveld door bezuinigingen, terwijl schoolzwemmen toch een lange traditie heeft getuige ook de term schoolslag, de meest gebruikte zwemslag en tegelijk ook de oudste zwemslag (topzwemmers zwemmen met schoolslag 1,67 meter per seconde)

Nu we het toch over kinderen hebben: Nederlandse kinderliedjes gaan ook heel veel over WATER (cultureel historisch gevormd?)

* Alle eendjes zwemmen in het water
* Schuitje varen, theetje drinken
* Daar zaten 7 kikkertjes al in een boerensloot
* Onder moeders paraplu
* Het regent, het zegent, de pannetjes worden nat
* Twee emmertjes waterhalen

Dan hebben we ook nog het water uit de kraan. Nederlanders gebruiken gemiddeld zo’n 120 liter kraanwater per dag (douchen, toilet doorspoelen, de was en afwas) Het Nederlandse kraanwater is van  topkwaliteit, schoon en veilig is om te drinken.

In weinig landen zijn de normen en de controles zo streng als in Nederland: het moet aan honderden eisen voldoen, vele malen meer dan bijvoorbeeld flessenwater. (In Nederland worden geen chemicaliën toegevoegd aan het drinkwater.)
In Nederland is de grootste “bron” van drinkwater grondwater (ruim 60%)
Volgens Drinkwaterplatform.nl: Het water uit de grond zit er vaak al heel lang, soms wel een paar eeuwen. Het is regenwater dat er heel lang over doet om op die plek te komen en al grotendeels is gezuiverd door klei- en zandlagen. Bovendien zit er geen zuurstof meer in, waardoor er geen bacteriën en virussen in zitten”

Het voordeel van een land met veel water is dat er mensen én goederen vervoerd kunnen worden over water. In totaal telt Nederland zo’n 5046 km aan vaarwegen, waarvan 4800 km geschikt zijn voor goederenvervoer. Van het goederenvervoer binnen Nederland (ruim 625 miljoen ton), gaat  bijna 20 procent via de binnenwateren en ruim 80 procent over de weg en ( info van 2015)

Hoe eindig je een (lang niet volledig) waterblog?
Met kunst.
Iemand stuurde me onderstaand plaatje ooit op en ik denk dat het een prachtig eind vormt


Een gedachte over “Nederlands water

  1. In Nederland is het dus geen kunst om natte voeten te maken, als we dat willen, en droge voeten hebben alle aanpassingen om natte voeten te voorkomen, mogelijk gemaakt ! Daar zegt Johannes wat !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s