Nog een Noordpoolbericht

Eerder al (18 okt) blogde ik over het smelten van het ijs van de Noordpool , wat in rap tempo gebeurt, (verwacht wordt dat in de zomer van 2050  de Noordpool ijsvrij zal zijn) maar er is daar meer aan de hand.

Wat er namelijk óók gebeurt is dat de magnetische  “Noordpool” verschuift. Dat is “normaal” maar nu verschuift hij sneller (van Canada richting Siberië) Het aardmagneetveld verandert doordat er op 3.000 km diepte onder de aardlaag vloeibaar ijzer in kolommen rondkolkt. De stroming wordt gestuurd door de draaiing van de aarde, daarom liggen de magnetische noord- en zuidpolen ook altijd in de buurt van de geografische polen*)


Om de 5 jaar passen wetenschappers het World Magnetic Model aan (het magneetveld gebruiken we oa. om te navigeren, vliegtuigen en de scheepvaart)
Het magneetveld beweegt echter de laatste tijd zo snel dat wetenschappers genoodzaakt zijn het model eerder dan gepland aan te passen.
 
Bron New Scientist:
Wetenschappers proberen te begrijpen waarom het aardmagneetveld zo dramatisch verandert. Sommige vermoeden dat het een voorbode is dat de magnetische polen van de aarde binnenkort zullen omkeren. De polen ruilen gemiddeld één keer per 300.000 jaar van plaats. De laatste keer dat het gebeurde, is inmiddels al 780.000 jaar geleden

*) De noordelijke magnetische pool werd voor het eerst gemeten in 1831. Vanaf ongeveer 1990 nam de snelheid van de verschuiving toe: van zo’n 15 kilometer per jaar naar ongeveer 55 kilometer per jaar (150 meter per dag)  [Bron New Scientist]

Een gedachte over “Nog een Noordpoolbericht

  1. Hoi Baars, Elk bericht betreffende het klimaat doet mij pijn, want al deze veranderingen zijn puur mensenwerk. Echter lezend jouw blog, is deze verandering al eerder geconstateerd dus zou je verwachten:geen mensenwerk, maar dat de snelheid waarmee groter wordt, kun je weer wel onder menselijk ingrijpen in de natuur. zien. Ik heb me erbij neergelegd dat de mens veranderen niet vaak of graag doet, en daar kan ik van meepraten.Wereldwijd zijn we er gelukkig mee aan de gang, ik hoop dat alle neuzen nu wel in dezelfde richting staan, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s