Wintertijd? Gewone tijd!

De nacht van 24 op 25 oktober gaat de Wintertijd beginnen, zo wordt ons voorgehouden.
Eigenlijk is het dan de gewone tijd weer.
De zomertijd is (in 1977) ingesteld (energiebesparend) en als deze, na 7 maanden geduurd te hebben, afgelopen is en we de klok weer terugzetten, zijn we dus weer terug op de GEWONE tijd.

De wintertijd duurt máár 5 maanden. Een ezelsbruggetje om te onthouden of de klok voor- of achteruitgezet moet worden is: Als het weer achteruit gaat, gaat de klok dat ook!*)

Ik schreef verleden jaar al in een blog (31 maart) dat de Europese Commissie erover dacht om zomer en wintertijd helemaal af te schaffen. Dát voorstel is aangenomen (410 stemmen voor, 192 tegen en 51 onthoudingen) alleen de tijd waarop e.e.a. ingaat is verschoven naar 2021.

De meeste EU-landen, waaronder Nederland zeggen meer tijd nodig te hebben om de bevolking en het bedrijfsleven te raadplegen. Ook is het belangrijk om niet “uit de pas te lopen” met de buurlanden.(Gaat elk land wachten met beslissen tot het buurland besloten heeft?)

Binnenlandse zaken heeft onderzocht wat het beste zou zijn, uitkomst: Permanente wintertijd is gezonder, permanente zomertijd is veiliger in het verkeer.

Ik ben benieuwd wanneer ik geraadpleegd word.
U?

*) Wij hebben een radiogestuurde klok ; het signaal komt van een atoomklok (staat in Mainflingen (D) en wordt doorgestuurd. Altijd op de seconde nauwkeurig; onze klok gaat automatisch van zomer naar wintertijd.

Ik heb geen idee of de atoomklok, als Nederland bepaald heeft welke tijd ze wil, wéét of ze ONZE klok nog moet verzetten?

Een gedachte over “Wintertijd? Gewone tijd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s