Hallo

Volgens mij zegt tegenwoordig niemand meer “Hallo” door de telefoon, toch komt het woord oorspronkelijk van het bellen, hoewel….

Er zijn meerdere verklaringen voor de herkomst van het woord Hallo (hello)
Ik las  dat het uit het Hongaars zou komen omdat “hallo” in het Hongaars “luisteren” betekent.
Daar heb ik even google translate overheen “gegooid”  Volgens dit vertaalprogramma is luisteren hallgat in het Hongaars, dus die verklaring lijkt me niet juist óf het moet uit het Oud-Hongaars gekomen zijn.

Volgens het Nederlands Etymologisch Woordenboek is “’Hallo” een scheepsterm, die geroepen werd roep bij het inhalen van touw. Ik denk dan meteen aan  een onomatopee : Haal OOoop.
Ook las ik dat, halverwege de 19e eeuw, de kreet “hallo” werd gebruikt om aandacht te trekken zoals in “Hallo, jij daar !”

Over “Hello” zegt de Oxford English Dictionary dat het een verbastering is van hallo, hollo, en afkomstig van het Oud Hoog Duitse “halâ, holâ”  (Het Oudhoogduits is een taal die van ongeveer de 6e eeuw tot 1050 gesproken werd.)
In de Quest (populairwetenschappelijk Nederlands tijdschrift) vond ik een andere uitleg die te maken heeft met Thomas Edison en Alexander Graham Bell.

De, van oorsprong Schotse, Alexander Graham Bell (1847-1922) woonde in de VS toen hij het patent op de telefoon in 1876 aanvroeg en kreeg op 7 maart 1876. Eigenlijk was Bell niet de “echte uitvinder” van de telefoon, dat was d,e ook in de VS wonende, Italiaan Antonio Meucci (1808-1889). In 1855 had hij in zijn huis al een “telefoonsysteem” aangelegd.
Hij had echter niet genoeg geld om het patent op zijn uitvinding aan te vragen, Bell had dat geld wél en daarom staat HIJ nu te boek als de uitvinder van de telefoon en niet Meucci.

                                                                                                                                                      
Thomas Edison (1847-1931) oprichter van de General Electric Company én uitvinder was  lange tijd recordhouder van het grootste aantal octrooien toegekend aan één persoon (hij had er ca.1400)
Hij kocht octrooien op en liet ze op zijn naam vastleggen. Hij zag wel wat in de uitvinding van Alexander Graham Bell (1876): de telefoon en in 1877 bracht Edison de telefoon op de markt, al was dat een schending van Bells patent.

Hij voorzag het apparaat vooral gebruikt zou gaan worden in de zakenwereld met altijd de verbinding open voor communicatie. Maar hoe zou je dan de aandacht kunnen trekken van een ander?
Er is een brief boven tafel gekomen (aldus Quest) van Edison aan de directeur van de eerste telefoonmaatschappij van Pittsburgh waarin hij voorstelde dan “Hello” te roepen. De uitvinder van de telefoon (Bell) zag meer in “Ahoy” *)
In de uiteindelijke handleiding van de telefoon kwam “Hello” als gebruiksterm bij het opnemen van de telefoon.(Edison won dus, anders hadden we Ahoy door de telefoon gezegd.)

In Nederland schijnt het woord hallo niet eerder voor te komen dan in 1897 toen de redactie van het Woordenboek der Nederlandsche taal  schreef dat de begroeting Hallo thans b.v. aan den telephoontoestel zeer gebruikelijk is.
Als dát zo is hebben we het woord Hallo dus aan Edison te danken!

*) ahoy is een roep gebruikt om schepen aan te roepen.



Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s