Slavernij (2)

Ik kreeg een paar vragen over mijn blog van gisteren over slavernij.
Een vraag was “Hoe kom je op dit onderwerp?”

Het simpele antwoord is: Ik liep een kerk in Doesburg binnen waar een tentoonstelling was over slavernij. Dát was de aanleiding + de folder van IJM die ik daar vandaan mee nam en later las, van dit blog

Maar er is méér, er is altijd méér

Ooit was ik Ghana en bezocht daar het slavenfort Elmina meer dan twee eeuwen geleid door de Nederlanders die hiervandaan zo’n 2000 slaven per jaar naar het Amerikaanse continent verscheepten.
Een rondleiding daar emotioneerde me enorm en dat niet alleen ik voelde me medeschuldig aan wat hier gebeurd was. Nederlanders hadden hier de meest vreselijke dingen gedaan. Eén persoon speciaal is me bijgebleven, niet zijn naam, maar zijn beroep. Een dominee uit Zeeland; wandaden mét een Christelijke bijbeltekst aan zijn muur!

Ik was me dan en daar bewust dat ik Nederlander, blank en mens ben en dat die drie dingen, mensen TOEN het recht dachten te geven andere mensen op te sluiten in een té kleine ruimte, zonder water en licht, vrouwen te verkrachten en ze daarna te verhandelen als koopwaar
Dié ervaring, de bezichtiging, de “uitleg” van de gids, het gezelschap waar ik mee was (zwart en wit) zal ik nooit meer vergeten, net als andere ervaringen die ik in Afrika heb gehad.
Vóór de tijd dat ik voor het eerst het continent Afrika bezocht (Mauritanië) had ik me nooit (naief) gerealiseerd dat niet alleen de tegenstelling zwart/ wit voor rassenproblemen zorgen maar ook onderling: bruin, licht bruin, nog lichtbruiner, bijna blank en zwart!

Verder kreeg ik een vraag  :Wat de kunstenaar André Bikker ermee te maken had.
Het antwoord: Op de tentoonstelling in de kerk hing het werk van 15 kunstenaars.
Het werk van André Bikker sprak me aan, daarom maakte ik er een foto van, die ik later gebruikte om mijn blog te illustreren.

Op de BBC was (en wordt herhaald) een t.v. programma “Who do you think you are”
Een programma over de zoektocht naar de voorouders van bekende mensen.*)
Soms ken ik die mensen niet, maar daar gaat het niet om, het geeft een tijdsbeeld en laat zien hoe de wereld er 100 of (veel) meer jaren geleden uitzag, hoe de omstandigheden waren van de rijken, zowel als van de armen, welke beroepen men toen had en onder welke condities men toen moest leven en werken.

Er zijn een paar afleveringen geweest waar mensen op zoek gingen naar hun voorouders die afkomstig waren van slaven, maar ook wiens voorouders slavenhandelaren waren.
Heftige uitzendingen.
Niet iedereen heeft alleen maar “goede” voorouders: eigenlijk willen we allemaal afstammen van de GOEDEN, reëel is het niet!
Er zijn vreselijke dingen gebeurd, het is goed dat we dat NIET wegstoppen, maar er kennis van nemen.

*) Er is een Nederlandse versie van dit programma gemaakt onder de titel “Verborgen verleden”
Ook daarin kwam het slavenverleden aan de orde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s