Slapende vogels

Zelden zie ik een vogel in een boom slapen.

Eenden en zwanen wel eens op of naast het water met hun kop tussen hun veren maar verder?

Nooit een vogel op een tak zien zitten slapen!
Toch schijnen ze dat wel te doen.
Niet altijd ’s nachts.
Vogels slapen als ze niet kunnen eten.

We weten allemaal dat uilen ‘s nachts op jacht gaan (omdat hun voedsel, muizen, dan actief worden) dus slapen uilen overdag

Zaadetende vogels zien in het donker geen zaden, dus die slapen ’s nachts en foerageren overdag
Ik las dat er ook vogels zijn die in de lucht slapen, zoals een gierzwaluw.

Dan zijn er ook nog waadvogels, die schelpdiertjes, pieren en dergelijke eten. Zij zijn afhankelijk van tij, laagwater betekent voedsel. Zij slapen dus bij hoogtij, als er geen waterbeestjes te vangen zijn.Ik schreef al eerder dat sommige waadvogels hun poot intrekken om hem warm te houden (ze wisselen ook van poot) Hun poten hebben tenen, waarvan er minstens één naar achteren wijst, dus heeft de staande poot een behoorlijk draagvlak met de grond.

Het feit dat vogels die wel in een boom slapen er NIET uit vallen ligt er aan dat ze een soort klemmechanisme in hun poten hebben waardoor het vasthouden “vanzelf” gaat: Als een vogel op boomtak gaat zitten, buigen zijn enkels bij het neerkomen, pezen die langs de achterkant van hun poten naar de tenen lopen worden dan strak gespannen en tenen krommen zich: de vogel zit dan zo “vastgeklemd” op een tak dat hij actie moet ondernemen om los te komen.
Het zou, in principe dus zo kunnen zijn, dat als een vogel, slapend op een tak zou sterven, het heel moeilijk zou zijn om hem los van de tak te krijgen.

Ooit  zag ik op de BBC een aflevering van Autumnwatch waar ze camera’s (infrarood) onder een pier hadden bevestigd, zodoende kon je ’s avonds allemaal spreeuwen zien die daar naartoe kwamen om te slapen. Voor de warmte dicht zaten ze ’s nachts dicht tegen elkaar aan. Als het ’s morgens wat warmer werd, schoven ze een stukje van elkaar af.

Kool- en pimpelmezen schijnen ook in de winter wel in nestkastjes te slapen (daarom is het zo belangrijk de nestkastje ná het broedseizoen schoon te maken) Ook boomkruipers en staartmezen schijnen in nestkastjes te slapen, maar dan met een groepje, lekker warm.

Deze vogels “slapen” weliswaar niet, maar zitten wél stil; kleine kunstwerkjes, waar omheen de echte vogels zich bewegen

Een gedachte over “Slapende vogels

  1. Boeiend en bijzonder, altijd iet(on)gewoons en toch steeds aandacht vragend. Prachtig Baars, enige zaken wist ik maar heb toch weer een en ander geleerd, ik hoop dat het deel van mijn geheugen blijft, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s