Vakantieidee naar huis mee

Soms zie je op vakantie “iets” waarbij je denkt hadden we dat thuis ook maar, en dan bedoel ik niet het klimaat.
Zo was ik, jaren geleden, in de Achterhoek en zag daar,  aan het eind van de zomer, een soort vierkanten hekwerken staan waarin afgevallen bladeren gegooid konden worden.


Thuis (rand van de Randstad)  liggen in de herfst overal afgevallen bladeren. Gemeentes sturen dan een paar keer zo’n (herriemakend) karretje langs, dat de bladeren, onder de heg of naar een boom blaast of, in het gunstigste geval, opzuigt en afvoert.
“Gewone” mensen vegen de bladeren voor HUN hek of huis weg, sociale mensen stoppen niet bij HUN tuingrens, maar doen dat ook bij een (invalide of oude?) buurvrouw of man, maar steeds minder mensen doen een stuk van de straat omdat hun groene bak dan zo vol raakt, het “best” onder de heg kan (waaronder het vervolgens weer WEG waait),de gemeente dat ook doet en meer van dat soort … redenen.

In de Achterhoek  zet men, al járen bladkorven neer. In de gemeente Bronckhorst,*) een dorp met een  omtrek van 108 km gemeentegrens (28.643 hectare opp) zet de gemeente in de herfst tijdelijk 200 bladkorven neer. (Bronckhorst is een samenvoeging van meerdere buurtgemeentes).
De opgeveegde bladeren kunnen hierin gegooid worden én worden gratis opgehaald.
Die bladkorven worden wekelijks geleegd.
Na de herfst, de week vóór kerst, worden ze opgehaald.
Ze kunnen uit elkaar en worden dan als enkele hekwerken op de gemeentewerf opgeslagen.
Een geweldige service die de sociale samenhang van de omgeving gunstig beïnvloed.
De gemiddelde Achterhoeker heeft veel meer grond heeft dan de gemiddelde Randstadbewoner. Meer grond, (mogelijk) meer bomen en dus meer bladeren. Dus nóg socialer dat, als je je eigen tuin bladvrij gemaakt hebt, en (die bladeren ook in de bladkorven kan gooien) ook nog even de straat en stoep vóór jouw en de buren ’s huis bladvrij maakt.


Toen ik dit de eerste keer gezien had en thuis kwam heb ik er meteen een mailtje aan ONZE gemeente aan gezonden. Ik kreeg (na een lange periode en een “herinneringstelefoontje”) het antwoord: Het kon niet, want men had, voor het hekwerk, géén opslagruimte!
Ik woon niet ver van een dependance van de gemeentewerf af en betwijfel of er niet, desnoods met een zeil erover, hekwerken kunnen staan.
Maar….. het zij zo.

Onlangs was ik weer in de Achterhoek en zag de bladkorven (soms met rood lint eromheen voor de veiligheid) weer staan.
De herfst is nog maar net begonnen, dus er ligt nog niet veel in, maar ik zag straten, bijna vrij van blad en bladkorven met kleine hoopjes blad. Dat gaat “straks” veranderen. Sommige straten blijven, ondanks de herfst, bladvrij, maar de korven worden voller en voller én worden elke week geleegd!
Een slim initiatief

*) Er bestaat ook een stadje Bronkhorst (zonder c) met maar ca. 100 inwoners.

Een gedachte over “Vakantieidee naar huis mee

  1. Hoi Baars,
    Een pracht idee, maar bestuurders zijn over het algemeen egocentrisch ingesteld: dat idee had ik zelf moeten brengen, niet door iemand die ik bestuur. Misschien is het zinvol om op milde maar standvastige wijze alsnog het idee onder de aandacht te brengen, het verhoogd ook het sociale, menselijke gevoel, l Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s