Martinikerk in Doesburg

….

De kerk heeft meerdere namen: Grote Kerk, St.Maartenskerk en Sint Martinuskerk.
Zelf wist ik, tot vandaag, niet dat Sint Martinus en Sint Maarten één en dezelfde zijn ( van huis uit Remonstrant ben ik ook niet zo opgevoed met Sinten! Behalve dan die  ene met dat rode pak aan en mijter op. Toen ik hoorde dat DIE niet echt bestond, geloofde ik  alle Sinten waarvan ik later nog hoorde, niet meer)

Het is een laat-gotische kerk met pijlers in Nederrijnse trant, gebouwd in 1490, de voorganger van die kerk werd in 1340 door een overstroming verwoest.
De basiliek heet sinds de reformatie ( in Doesburg in 1586) Grote of ook wel Hervormde Kerk.
Er gebeurde nogal wat met de kerk, brand, blikseminslag, de Fransen in 1672 schoten de toren in brand en de Duitsers bliezen de toren in 1945 op. Die toren is weer hersteld in 1965 tot 95 meter; daarmee werd hij de hoogste kerktoren van Gelderland (zegt men en ik geloof het)

Een apart weetje: Dit was de eerste kerktoren van Nederland die in 1783 een bliksemafleider kreeg!
Het is een kerk met een fijne sfeer. Modern met 2 glazen uitbreidingen, één die verhuurd wordt als vergaderruimte en één waar binnenkort een zilvermuseum in komt. Modern, maar zeker wel passend in de sfeer van de kerk.

En er staan aan weerszijde van de kerk t.v. schermen, iets dat ik nog nooit eerder was tegengekomen in een kerk. Maar dan wél met de oude zuilen als achtergrond!

De ouderwetse banken zijn vervangen door stoelen, die nu, in Coronatijd zijn neergezet in groepjes van 2. Als er een evenement in de kerk is, melden mensen zich van tevoren aan en gaat een vrijwilliger alle stoelen in de benodigde aantallen plaatsen, zodat iedereen met zijn of haar familie per gezin zitten kan, mét de afstand tot de volgende personen.

Omdat nu, in Coronatijd, grote evenementen, die geld in het laadje zouden moeten brengen voor het onderhoud van de kerk, geen doorgang kunnen hebben, is besloten om een permanente boeken en  c.d. verkoop in de kerk te installeren, waar dus ook (bijna) altijd een vrijwilliger om te helpen staat. De boeken en c.d.’s  kosten allemaal € 2,- zodat zo nog wat geld voor de kerk binnenkomt.

Een maquette van de kerk staat achterin

Een mooie, serene kerk mét, voor wie er oog voor heeft, mooie details.

3 gedachten over “Martinikerk in Doesburg

  1. Helaas! Geen enkele Sint kan mij vertrouwen/ geloof, geven. Wel de mens!
   Dus als er een mens Franciscus is, en het is een goed mens ( en waarom zou hij niet?) dan geloof ik in hem.
   Trouwens nu ik erover nadenk Franciscus van Assisi vind ik wel bijzonder!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s