De kathedraal van de Achterhoek

Zó wordt  de  katholieke kerk Sint Werenfriduskerk *) in Zieuwent genoemd: De kathedraal van de Achterhoek.
Sinds mei 2006 behoren de kerkdorpen Zieuwent, evenals Lichtenvoorde, Harreveld, Lievelde, Vragender, Mariënvelde, het stadje Groenlo én de buurtschappen Zwolle (Zwolle bie Grolle) en Eefsele tot de gemeente Oost Gelre.

Werenfridus was een monnik uit afkomstig uit het Ierse klooster Rathmelsigi die (samen met Willibrordus) naar ons land kwam. Hij verkondigde het Christendom in Nederland (eerst in West Friesland, toen in Gelderland)
Zijn naam betekent vredebewarend. (fried =vrede, werend= bewaren)

Maquette Plattegrond Buitenaanzicht

Zieuwent had, toen ze nog een zelfstandige kerkdorp was, ca. 2000 inwoners.
Om Zieuwent heen was vroeger moerasgebied; de plek was niet voor bewoning geschikt, té drassing. Toen de Graaf van Gelre in de dertiende eeuw een afwateringskanaal liet graven
 (Grevengracht) van de Ruurlose Broek naar het riviertje de Berkel, zakte het waterpeil in dit gebied en werd bewoning mogelijk.

Binnenzuil Middenschip Doopvont

Ooit is er een kerk(je) gebouwd (én verdwenen;) later is op die plek in 1898 de huidige kerk gebouwd.
Een enorme kerk voor zo’n klein dorpje; de parochianen brachten het geld voor de bouw ervan, totaal de somma van f. 146.309,-, bijeen.

De toenmalige pastoor Sanderink ( ook wel Zanderink geschreven) had in Duitsland tijdens een bedevaarttocht de basiliek in Kevelaer bewonderd en wilde voor de Achterhoek “ook wel zoiets” Architect J.W. Boerbooms ontwierp de kerk met neogotische toren. De kerk was in 15 maanden klaar en werd 12 oktober 1899 in gebruik genomen.

Detail toren, beelden en klok


In de kerk las ik op een brieflet dat een bezoek aan dit bouwjuweel zeker de moeite waard is!
Het is een grote kerk met bijzondere, (felkleurige) gebrandschilderde ramen, maar de kerk, uitstraling en meubilair raakte mijn hart niet. (als niet-katholiek heb ik moeite met de “versiering” van zo’n kerk; het ligt dus geheel bij mij, ga vooral kijken als u van kerken houdt)

Eenmaal buiten, tegenover de kerk; een (in mijn ogen té wit) beeld van Jezus aan het kruis in een beeldig parkje mét fontein en een mandarijneendenpaartje dat zich helaas niet liet fotograferen ( de “gewone” wilde eenden wilden wél op de foto!)


*)
Naast Zieuwent bezitten ook de plaatsen Wervershoof, Elst, Westervoort en Workum een Werenfriduskerk.Een gedachte over “De kathedraal van de Achterhoek

  1. Katholieke kerken hebben nooit in mijn belangstelling gestaan, behalve die in Breda, die van katholieke naar Nederlands hervormde kerk was overgegaan. Als kind heb ik daar in de consistorie kamer, de kindernevendiensten
    gevolgd die mij een goede herinnering hebben gegeven. Waarom ik deze kerk wel prachtig vond ? Licht, er was overal natuurlijk licht, helder en doorzichtig, alsof onze Schepper, Licht en Liefde, er zelf aanwezig was. Dank Baars, je was weer een kaarsje voor me, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s