Mais.

In mijn beleving zie je nu meer maisvelden in Nederland dan vroeger.
Ik heb altijd geleerd dat Nederlandse mais alleen voor veevoer gebruikt wordt. Nu ik dit nazocht vond ik dat er ook wel (suiker)mais in Nederland verbouwd wordt maar dat het klimaat hier eigenlijk te koel is  om de korrels hier rijp te krijgen


In Nederland wordt in de landbouw meer dan 200.000 ha snijmaïs geteeld die vooral bestemd is als veevoer in de rundveehouderij. Het gaat bij snijmaïs niet om de korrel maar om de hele plant, die met een machine dichtbij de grond  wordt afgesneden en dan  in kleine stukjes wordt gehakseld


Mais is een graan, oorspronkelijk afkomstig uit Midden Amerika. De oudste archeologische vondsten van maïs, in de Tehuacan vallei, zijn volgens metingen zo’n 4700 jaar oud. 

Heden ten dage is mais nog steeds het hoofdbestandsdeel van een dagelijkse Mexicaanse maaltijd (tortilla) In veel delen van de wereld is mais  trouwens een onderdeel van het basisvoedsel.
De totale wereldwijde productie van maïs werd, in 2019, geschat op 1,05 miljoen ton.
Daarmee oversteeg de productie mais die van tarwe en rijst (bron Wikipedia)

Boeren in Nederland verbouwen graag hun eigen snijmaïs  om te gebruiken als veevoer voor hun koeien. Het is namelijk rijk aan zetmeel en dat is weer goed voor de melkproductie. 
Mais kan ook gebruikt worden om bio-ethanol van te maken. Bio-ethanol wordt gemaakt door vergisting van suiker, maïs, sojabonen, tarwe of aardappelen.
De VS maakt haar bio-ethanol vooral uit maïs.

Ik was verbijsterd toen ik las in welke artikelen mais allemaal zit: Het zit in kauwgum, chips, brood, en wordt ook als zoetstof gebruikt. Het is een ingrediënt voor het maken van linoleum, tapijt en behang. Het zit in schoensmeer, zeep en cosmetica, maar ook in antibiotica, verband, aspirines en hoestsiroop.
Ook in lijm, vuurwerk, krijtjes en in verf als ik het vakblad de Loonwerker mag geloven.

Ik weet dat mais in maizena (bindmiddel) zit, dat in de VS mais een bestanddeel (minimum 50%) is van Bourbon (soort Whisky)  en dat in Afrika maisbier gedronken wordt.
Zelf eet ik wel eens  cornflakes en popcorn, allebei  gemaakt van mais.
Op een Cultureel Festival waar ik ooit was werden wegwerpbekers van mais gemaakt, uitgedeeld en stonden er prullenbakken in de vorm van maiskolven waarin ze na gebruik gegooid konden worden ingegooid. (alléén die ene keer, verder nooit meer van gehoord of gezien)

Mais is dus wel een bijzonder gewas. Maisteelt schijnt weinig werk te vragen; door diepe beworteling kan het gedurende droogte lang vitaal te blijven, minder water (dan grassen of granen) te gebruiken voor verdamping én mais kent van alle inheemse teelten de hoogste dagelijkse groei.

Nog één gebruik van mais wil ik niet onvermeld laten; in 1999 opende het eerste MAIS doolhof in Nederland geopend (Hof van Overveld- Nrd. Br)
Inmiddels zijn er meer.

2 gedachten over “Mais.

  1. Hoi Baars,
    Zoals bij elke blog van je, weer een straat vol onbekende zaken omtrent mais. Het enige herkenbare van maïs, is de toevoeging ervan in mijn kant en klare maaltijden, de mais, die ik ongemerkt consumeer. Mijn kennis over mais was 0,3 %, maar is nu aanzienlijk meer, en dan tye weten, dat ik dat niet wist, dank voor je informatie, Baars, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s