Prinsjesdag

De opening van het Parlementaire jaar in Nederland valt op de Derde Dinsdag van September, dan komt de koning(in) naar het parlement en leest de Troonrede voor.

Dat is niet altijd in september geweest: de eerste troonrede werd uitgesproken op 2 mei 1814 door Koning Willem I, toen had Nederland (tot 1830 verenigd met België en Luxemburg) nog niet een volledige parlementaire democratie (1848 pas) maar bepaalde de koning nog grotendeels het beleid.

De troonrede werd vanaf 1815 tot 1830 afwisselend in Den Haag en in Brussel gelezen (na de afscheiding van België alleen nog in Den Haag)
Sinds 1904 gebeurt het uitspreken van de Troonrede door de koning(in) meestal*) in de Ridderzaal

Dit jaar, vanwege de Coronacrisis werd de troonrede door koning Willem-Alexander gelezen in de Grote Kerk in Den Haag.

Vanaf 1930 wordt de opening van het parlementaire jaar en het troonrede lezen door de Koning: Prinsjesdag genoemd. Eigenlijk kan niemand met zekerheid zeggen wáár deze naam op slaat.
Eén van de vermoedens is dat de naam dateert uit de tijd van Koning Willem II, die, te paard naar het Binnenhof kwam en zijn broer en zonen (prinsen) meenam

Nadat de Koning op Prinsjesdag de Troonrede heeft voorgelezen komt er nóg een formele handeling:de minister van financiën biedt, namens de regering het koffertje met de Rijksbegroting  en de miljoenennota aan de voorzitter  van de Tweede Kamer aan.

De miljoenennota, die formeel de Nota over de toestand van ’s Rijks Financiën heet,  wordt sinds 1906 door de minister van financiën aan het Parlement aangeboden:

De Miljoenennota is een algemene toelichting op de rijksbegroting en geeft een samenvatting van de belangrijkste plannen uit de departementale begrotingen en de financiële gevolgen daarvan. De Miljoenennota gaat ook in op de nationale en internationale economische situatie en geeft een toelichting op het beleid voor de gehele collectieve sector.( bron: Rijksoverheid)


*)De troonrede werd in 1907 niet in de Ridderzaal gehouden, omdat de gebruikt werd door een internationale conferentie.
In 1911 las koningin Wilhelmina géén troonrede voor uit protest.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er geen troonreden  voorgelezen

Een gedachte over “Prinsjesdag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s