Ruïne aan de Voorsterbeek

Hoewel je in het buitenland, zeker in Engeland en Frankrijk nog al eens ruïnes tegenkomt, zie je die in Nederland zelden. Dat heeft natuurlijk te maken dat we in een klein land wonen dat ook nog eens het dichtstbevolkte land van Europa is (ca. 400 mensen op één vierkante kilometer)
We moeten onze grond dus goed benutten, als er iets instort worden de stenen opgeruimd en wordt er iets anders gebouwd of het wordt “teruggeven aan de natuur” (al die inwoners moeten immers ook kunnen recreëren)

Onlangs was ik (voor het eerst) bij de mooiste ruïne van Nederland Nijenbeek (Gelderland)
De verdedigingsburcht werd in de 13e eeuw gebouwd (ca.1266 ) en er werd van de 16e eeuw tot de 19e eeuw in gewoond.


In de Tweede wereld Oorlog zaten er Duitsers in en in april 1945 hebben de geallieerden de burcht beschoten om de Duitsers te verdrijven; ze lieten de burcht als een ruïne achter. Het is dus eigenlijk een “jonge” ruïne.


We hadden de auto in de buurt gezet en liepen naar de ruïne, helaas afgesloten met een hek, geen toegang. En dat terwijl op internet stond dat het 24 uur per dag geopend zou zijn.Teleurstelling!

We zagen een pad  dat er wel in de buurt kwam, afgesloten met een, wel -over- te- klimmen-hek.
Daarachter stond,  midden in het gras een bordje : PAS OP VOOR DE STIER.
Een slim bordje, want hadden we “verboden toegang” misschien nog genegeerd, een stier weerhoudt een ieder zeker van het betreden van het terrein.

Ook van een afstandje is het een mooie, bijna on-Nederlandse, ruïne met een Donjon van, nu nog, zo’n 20 meter. Jammer dat we er niet dichtbij kunnen komen én niet erin konden!

We lopen nog wel even door het landschap, zien een zwaan met 4 jongen statig  achter elkaar aan zwemmen; een plek met waterlelies met een reiger er middenin én heel veel fruitbomen.
Prachtige plek, mooi gebouw (zeker van buiten)
Naar het interieur kunnen we alleen maar raden.

Een gedachte over “Ruïne aan de Voorsterbeek

  1. Hoi Baars,
    Soms is het bestuderen van het verleden zinvol, zoals in dit geval: lang bewoond en dan gefiskeerd door de
    Duitsers, die daarmee onze bevrijders noodzaakte om ze eruit te halen, niet zonder slag of st6oot. Dan blijft het kasteel overeind als monumenten dat kan voor veel, mensen van waarde zijn, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s