Windmolenkleur

We reden door de Flevopolder (kleinste provincie van Nederland) waar erg veel (in 2019- 641 stuks) windmolens staan. Bijna al die windmolens zijn wit gekleurd, nu zag ik er 4 die een roze gloed hadden. Dat zou kunnen komen door de stand van de zon (we reden er met de auto op afstand langs) maar waarom zagen alle andere er dan wél wit uit?

Hierdoor vroeg ik me af of windmolens in Nederland eigenlijk een bepaalde kleurnuance MOETEN hebben.
Op internet kun je ALLES vinden als je maar de goede vraag stelt (zegt mijn neef altijd)
Ik vond een aantal antwoorden op mijn vraag, maar geen één kon ik door een “deskundige” (site) bevestigd zien (dus of ze waar zijn? Ik heb over sommige antwoorden mijn twijfels)
Ik las bv.:

Uit studies blijkt dat vogels bijvoorbeeld het minst poepen op witte auto’s. Zij voelen zich niet aangetrokken tot die kleur. Door de windmolens wit te maken zorg je ervoor dat de kans kleiner is dat er een vogel tegenaan vliegt of door de wieken gedood wordt.
???
En ook:
…..maar voor de wieken geldt dat wit de kleur is die de minste warmte opneemt. De materialen waaruit de wieken zijn opgebouwd, worden zo beschermd tegen te grote temperatuurschommelingen.
En:
Het heeft te maken met de achtergrond, de lucht. Die is in onze contreien meestal, grijs-wit, vandaar dat ze windmolens wit maken.

Op https://windenergie-magazine.nl vond ik tenslotte:over het algemeen zijn windturbines wit, en daarvoor zijn verschillende redenen aan te voeren, nl.
Zo is wit een neutrale kleur, die de windturbine doet opgaan in een bewolkte achtergrond. Internationale wetgeving vereist ook dat grote objecten wit zijn, zodat deze voor piloten zichtbaar zijn. Verder biedt een wit laagje over de turbines bescherming tegen bijvoorbeeld corrosie en het reflecteert de zonnestralen, die anders het composiet en staal te zeer zouden verhitten. (Zwarte windturbines zouden opwarmen en krom trekken).

Dat laatste antwoord zou kunnen kloppen, behalve dat ik denk dat een piloot veel hoger vliegt dan een windmolen, een sportvliegtuig mag bijvoorbeeld in bewoond gebied niet lager dan 300 m en de tiphoogte van een windmolen ligt tussen de 125 en 200 meter*) dus waarom moet een windmolen wit voor een piloot zijn? Bovendien hebben ze lichtjes en vallen dus toch wel op.

Een sluitend antwoord heb ik dus niet echt gevonden op internet*) Hoogste windmolen in Nederland is ”David” ; hij is ca.200 meter hoog.

Een gedachte over “Windmolenkleur

  1. Hoi Baars, jouw verhaal toont aan, dat berichtgeving zo verwarrend en divers kan zijn, dat jouw conclusie, dat internet geen eensluidend antwoord heeft eens te meer Johannes

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s