Regio Oss

We verlaten ons kippen-oppasadres

en fietsen naar de Ravensteinse Stellingmolen(I857) met de naam De Nijverheid.
In het bijgebouw van deze hoogste stellingmolen van Noord Brabant is een brouwerij gevestigd. Ooit hebben we daar op het terras van de molen een heerlijk biertje gedronken, dat wilden we weer doen. We rijden door het boerenland, zien Lakenvelder koeien mét een schattig Lakenvelder kalfje, 3 ezeltjes, waarvan één met een jong. Geweldig vertederendmolen

Na een uurtje fietsen (het was heet) hadden we dat biertje ook echt wel verdiend. De brouwerij is in 20I6 gestart door Wil van Haren en Wil Princen en heet daarom
Wilskracht. Mijn lief bestelt een Blonde Kolonel maar omdat zelfs een klein beetje alcohol naar mijn benen kan zakken houd ik het (ik weet het is vloeken in de kerk) bij een alcoholvrije Radler.

We lopen door het vestingstadje waar nogal wat huizen in de bijzondere architectuur stijl van de Bossche School zijn gebouwd. IK word daar niet bepaald vrolijk van, sobere vormgeving vaak grauw van kleur opgetrokken van beton, baksteen en hout.
klooster

Er is ook een oud klooster, nu dichtgetimmerd, dat een nieuw leven krijgt als appartementengebouw, zo lazen we daar op een vaan.

Op een hek om het Philips van Kleefbolwerk zijn mooie staaldraadfiguren gemaakt, die helaas op de foto niet goed tot zijn recht komen.

We fietsen een toeristische route terug, door een plaats welke naam ik nog nooit eerder gehoord had: Huisseling.( info van 20I9- 3I0 inwoners)

We lunchen in Herpen op een terras vlak bij een prachtig kunstwerk dat daar neergezet is ter ere  van het 75 jarig bestaan van de plaatselijke voetbalvereniging
De voetbal waar de zwaan OP staat is te begrijpen; de zwaan verdient nadere uitleg: deze zwaan verwijst naar het schependomszegel van Herpen dat van I652 tot I8I0 door de schepenen van Herpen is gebruikt om officiële stukken te bekrachtigen.
En wel daarom.

Na de lunch rijden we via een knooproute door bossen terug naar Oss; het is dan wel behoorlijk heet.
Fietsroute  Oss – Ravenstein is een  aanrader, maar dan met minder heet weer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s