De vroegste datering van het woord BN-er (Bekende Nederlander) schijnt 2001 te zijn.
Daarvóór waren er wel BN-ers, alleen noemden we ze niet zó.
Mijn broer werd ooit benaderd door een tv-programma, ik meen Klasgenoten, ze hadden research gedaan en het bleek dat mijn broer met de eerste vrouwelijk diskjockey van Nederland Tineke (de Nooij) in de klas had gezeten.
Daar werd een t.v. programma over gemaakt en men vroeg of mijn broer wilde meewerken.
Mijn broer wist niet meer dat hij met haar in de klas had gezeten, herinnerde zich trouwens weinig tot niets van zijn klasgenoten van toen en kon daar dus NIETS over vertellen (zijn woorden) .Hij werkte dan ook niet aan dat programma mee.
Toen ons gezin ooit aan een stille laan woonde, woonde boven aan de oplopende straat (wij woonden bijna beneden) een radiopersoonlijkheid: Johan Bodegraven (1914-1993)
Hij presenteerde voor de radio Goede Doelenacties en praatte de luisteraars geld uit hun zak.
In 1951 schijnt er een actie Haak-in geweest te zijn, waarbij voor de kanker bestrijding een bedrag van 80.000 gulden nodig was.Bodegraven bedelde 3 miljoen bij elkaar, dat gaf hem de bijnaam: aartsbedelaar.
We wisten dat hij dáár woonde, zoals waarschijnlijk iedereen in de straat. Er waren geen camera’s of hekken in of om zijn tuin; hij woonde daar gewoon.
Nu rijden er bussen met toeristen langs BN-ers.
Andere tijden!
Hoi Baars
Ikm vroeg mij af wat de 2bekkens met jouw verhaal te meken hehben? Waarschijnlijk slaat het terug op een andere blog.
Voor wat betrefd de BNérs, ik heb ooit in Amsterdam Jos en ik ben zijn achternaam vergeten, hij heeft Koningin Juliana een kus gegeven in Carre, een cabarettist, nieuw NHederlands woord voorbij gelopen en dat was de enige,
prima vent en nu schiet ook de achternaam me te binnen, Brink, ik heb er vrede mee johannes
LikeLike