Riolering

In een plaatselijk krantje las ik een stukje over het riool en de verstoppingen die erin plaatsvinden.
Onder het kopje: Wat mag wel en niet in het riool las ik (wat ik al wist) dat alléén de
3 P’s in de toiletpot mag verdwijnen: plas, poep en (wc) papier.

Hoe moeilijk kan het zijn?
Het blijkt dat allerlei andere zaken zoals olie, vet, maandverband, oude medicijnen en (tegenwoordig) mondkapjes  ook nog al eens in de toiletpot verdwijnen met alle ellende van dien.

Ooit zag ik een driedelige documentaire waarin drie jaar lang gevolgd werd hoe een nieuw rioleringssysteem (budget: 5 miljard pond) onder de Britse stad Londen werd gebouwd.
Het tot dan toe bestaande rioleringssysteem was niet meer bestand tegen de enorme hoeveelheid afvalwater dat wekelijks door het riool kolkte en stond op het punt te bezwijken.
Een fascinerende documentaire over een onderwerp waar je zelden iets over lees of hoort

Normaal vraag je jezelf  (ik tenminste niet) niet af hoe zo’n riolering werkt en wat er allemaal fout kan gaan.  Wat je wel kunt bedenken is dat iets dat lang geleden is aangelegd niet berekend  kan zijn op het aantal mensen dat er NU gebruik van maakt!

Jaren geleden op Kreta moesten we (appartementje hurend met vriendinnen) op het kleinste kamertje het gebruikte toiletpapier in een emmertje naast de pot werpen, niet IN de pot. De riolering was niet gebouwd voor zoveel toeristen werd ons daar verteld.
Nu las ik dat op Kreta nog rioleringsbuizen van 4.000 jaar oud in gebruik zijn!
Dat is best oud, maar er zijn zelfs nog oudere rioleringsbuizen bij opgravingen gevonden, die zijn 6.000 jaar geleden  van klei gemaakt.

Ik las dat heden ten dage in Nederland nog 43.000 huizen niet aangesloten zijn op het riool, omdat ze er te ver van weg zijn. Én dat ons Nederlandse rioolstelsel  momenteel zo’n 150.000 kilometer lang is. (Even voor de beeldvorming: Ned is van nrd naar zd ongeveer 300 km lang en van oost naar west zo’n 200 km breed  en de totale oppervlakte is  41.543 km2.

Interessante feitjes voor als je weer eens op het kleinste kamertje zit

Een gedachte over “Riolering

  1. Hoi Baars, rioleringen willen wel,eens stinken, wat zeer waarschijnlijk te maken heeft met een verstopping, in het riool. Er moet dan doorgeblazen worden en ook dat is niet vrij van overlast, maar waar ik dan weer blij om ben, is dat het niet met mijn toilet gebeurd, wat ook kan, maar de 3 ‘p’s hou ik zo veel mogelijk in de gaten, dank voor je opfrissing, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s