Out-of-control

Tandarts-Meer mensen hebben een hekel aan het bezoek aan een tandarts.
Daarover kan ik, als ik zou willen, met veel mensen praten.
Ik heb óók een hekel aan naar de kapper gaan. logo-kapper
Dáár kan ik met niemand over praten. Vriendinnen, familieleden, iedereen die ik spreek vindt kappersbezoek “ontspannend” of, in mijn ogen, nog erger, “een persoonlijk verwenmomentje”.

Sinds ik mijn haar niet meer laat groeien (tot mijn 10e nooit naar een kapper geweest) moet ik af en toe naar de kapper, maar ik vind het nog steeds NIET prettig.

Fysio logo
Ik vermoed dat mijn afkeer van kapper/ én tandartsbezoek, maar ook de gang naar een fysiotherapeut iets te maken hebben met het, op het moment van behandeling, niet meer in control zijn. Je zit of ligt ergens en moet je overgeven aan de ander. Liever niet!

 
Vandaag sprak ik iemand die ook een hekel aan de kapper heeft.
Het was een man. Ik moet toegeven dat ik zelden met een man over de gang naar de kapper spreek, maar ééns moet de eerste keer zijn (trouwens:  HIJ begon)
Hij verwoordde wat ik altijd denk als ik een kapperszaak binnen kom:  Ik erken jouw vakmanschap,  doe je ding dus en laat me daarna  (zo spoedig mogelijk) weer de zaak uit gaan. Géén massagestoelgedoe, geen crèmepjes of luchtjes maar wassen,knippen,klaar.
Hij voegde er nog aan toe  en geen geleuter. Dáár heb ik dan, als vrouw, minder moeite mee.
Maar zoals hij me, beeldend, ZIJN situatie liet zien, moest ik wel erg lachen, ook omdat het zo herkenbaar is.
“En? Ga je nog iets leuks doen het weekend” vroeg de kapster hem ooit.
Zijn reactie NU tegen mij:  Een bijna vreemde ga ik toch niet vertellen wat IK leuk vind of wat IK ga doen? Laat ze haar mond houden, haar ding  doen en mij  lekker chagrijnig voor me uit zitten staren,

Ik denk dat de meeste vrouwen na zo’n inleidende vraag wel een gesprekje gaan voeren.
Mijn tactiek is dan altijd de bal terugkaatsen “Niet echt. Jij?” Dan kan ZIJ vertellen wat ze kwijt wil.

Gelukkig heb ik een leuke kapster, een aardige mondhygiëniste, sinds een aantal jaren, een enorm lieve tandarts, dát verzacht zo’n bezoek  wel.
[Een fysiotherapeut heb ik (afkloppen op ongeverfd hout) al een aantal jaren niet nodig gehad.]

 

 

 

 

Een gedachte over “Out-of-control

  1. Je roept bij mij de herinnering op van het moment, dat ik als kind voor het eerst naar de kapper ging/moest in Breda. De kapper was gehuisvest op het oudste plein in Breda, ik denk 5 jaar na de oorlog, een winkeltje met een ander verleden dan als kapperszaak, met de K.I., Katholieke Illustrator en meer van dat soort bladen op de Leestafel of wat ervoor doorging. Ik als kind van 5 was apert tegen een bezoek aan de kap-per, alsof 8ik wist dat ik doodgemaakt zou worden. de baas moest eraan te pas komen en heeft me vanaf vensterbank aan de buitenkant, waarop ik zat, op een kalme wijze geruststellend naar binnen gepraat. Vanaf dat moment kon de kapper geen kwaad meer doen. Later als assistent account, controller bij een metaalfabriek in Breda, kwam ik de assistent van de kapper tegen, in de voorraadkamer van schroeven en moertjes, waar hij het beheer over had, zo’n trieste omgeving, maar hij gaf aan, dat in eigen beheer hij mensen bezocht, of ze kwamen bij hem thuis, waar hij zijn vak weer uitoefende en de bezoekers knipte.
    Een heel andere ervaring was die bij de tandarts, 2x per jaar een consult vergoed door de verzekering. De eerste keer ging ik “fluitend” er naar toe, mar meteen was het raak: als kind van 1945 had ik een slecht gebit met zwarte randjes tegen het tand vlees en dat boorde hij weg !Ik mocht niet huilen van mijn moeder, grote jongen zijn, maar vanaf dat moment liep ik elke woensdag, ’s middags voor het naar de tandarts gaan een uur van te voren het park tegenover ons huis te ijsberen om tot bedaren te komen. Dat borrelde op bij deze blog. Pas in militaire dienst was er een tandarts die mijn angst begreep en door middel van ontspanning heeft geleerd, dat het allemaal niet zo erg was ik ben hem nog steeds dankbaar, ik controleer het bericht niet meer, het zegt genoeg, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s