Al in 1917 stonden er (tijdelijke) zend- en ontvangstations (draadloze telegrafie) op Java (nabij Bandoeng) in Nederlands Indië om contact te hebben met het Moederland (Nederland)
De keuze om de Nederlandse tegenhanger te bouwen viel op de dunbevolkte Veluwe.
Begroeiing werd verwijderd om een ongestoorde zendcirkel te hebben.
Het hoofdgebouw werd ontworpen (1922 gebouwd) door een architect van de Amsterdamse School Julius Luthmann. Hij had belangstelling voor Egyptische mythologie. Het schijnt dat dit gebouw, vanuit de lucht, op een sfinx lijkt.
Normaliter is dit gebouw te bezichtigen maar door de Coronacrisis is het (tijdelijk? ) gesloten.
Jammer dat het NU niet van binnen te bekijken is, maar van buiten is het indrukwekkend genoeg.
Een vijver ervoor (mét waterlelies en libellen) ervóór en ook de achter én zijkant van het gebouw zijn indrukwekkend.
Om het bijzondere gebouw heen is hei met heel veel kleine struikjes, of eigenlijk veel kleine struikjes met hei ertussen. Ik hoop dat dit gebied begraasd wordt of eens per jaar door vrijwilligers “vrijgemaakt van struweel” anders denk ik dat de heipollen over een aantal jaren geheel verdwenen zal zijn.
Het is in die buurt prachtig fietsen en er loopt een knooppuntenroute langs Radio Kootwijk. Een route, waar, toen wij er waren, erg veel fietsers, mountainbikers én wielrenners gebruik van maakten.
In de tijd, dat het station gebruikt werd, vertolkte het de verbinding tussen Nederland en zijn/haar koloniën. Nu beseffen wij, dat de drang om te ontdekken, maar veeleer de wens/wil om rijk te worden, een achterhaald idee is. De radiozender is daarvoor een herinnering, maar als monument prachtig, Johannes
LikeLike