Bijenbrood

bijenbrood2Mijn zwager heeft tegenover zijn huis een lange smalle strook gras. Daar heeft hij al een aantal jaren gemengd zaad gestrooid. Dit jaar is de strook wel extra mooi. Er staan klaprozen en korenbloemen, een soort gele margrieten en tal van ander moois in.
Maar één plant voert de paarse boventoon: Phacelia tanacetifolia,  in de volksmond bijenbrood  genoemd, vertelt mijn zwager.
Een éénjarige plant die door veel bijen en hommels bezocht wordt.
Ik vind de strook een prachtig gezicht.

Thuis lees ik dat het bijenbrood (ook wel bijenvoer genoemd) oorspronkelijk uit Californië komt en dat de plant ook wel, verwilderd, in Nederland voorkomt.
Mijn zwager had een blikje gemengd zaad gekocht waar kennelijk vrij veel van de phacelia in voorkwam.

De stelen zijn lang (ongeveer 70 cm en bovenin ruwbehaard, de bloemen lijken aanvankelijk opgerold. Ik heb er een aantal van mijn zwager meegekregen, die nu in een vaas hier op de tafel staan. Het lijkt alsof er steeds meer bloemetjes uit hun licht opgerolde behuizing komen.

Ik las dat er parfum van gemaakt wordt en ben toen even gaan snuffen; inderdaad een aparte geur (ik weet nog niet of ik het echt lekker vind)
Ik las dat als de plant voldoende vocht krijgt deze veel nectar produceert. De plant kán wel tegen droogte, maar produceert dán alleen stuifmeel.

Doordat de plant snel groeit heeft hij een sterk onkruidonderdrukkende werking, misschien dat daarom de plant in gemengd zaad zo de boventoon voert?

Ook een leuk weetje; de plant kan door haar breed vertakte wortelmassa de bodem los en doorlaatbaar maken. Na drie maanden (bij voorkeur in het najaar) kan de plant door de grond gewerkt worden: groenbemesting dus.

 

 

 

 

 

 

2 gedachten over “Bijenbrood

  1. Heel leuk weetje alvast om naar volgend jaar uit te kijken om te proberen het in een grote plantenbak te laten groeien op ons terras, waar alle soorten insecten zeer welkom zijn. Aan water zal zij geen tekort hebben 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s