Omruil GFT-bak

In onze gemeente hebben de inwoners de beschikking gekregen over 4 afvalbakken*): een grijze (restafval), oranje (Pmd: Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons) groene GFT en blauwe bak (papier en karton)
Zo kun je het afval goed  scheiden.
kliko-sula

Ze nemen met zijn vieren wel een behoorlijke plek in.
Wij hebben de grotere bakken omgeruild en hebben nu 4 bakken (van verschillende kleuren) allemaal met 140 L inhoud.Dat past achter achter ons groenbegroeide hekje: 8 bakken (ook die van de buren)

Onze groene bak had, zagen we laatst, had  “opeens” een lengtescheur.
We belden met de afvaldienst wat we moeten doen.
Ze  krijgen een nieuwe! Ze vragen ons emailadres en dán komt het goed.
Inderdaad krijgen we 2 mailtjes. Eén om te bevestigen dat we gebeld hadden met een vraag en één met de datum waarop onze oude, kapotte bak wordt opgehaald en de nieuwe bak gelijk wordt afgeleverd mét het verzoek de oude bak op dát tijdstip vanaf 8 uur ’s morgens leeg  aan de weg te zetten.

Gisteren was DE omruildag. Toevallig hoor ik een vrachtauto in ons doodlopende straatje aankomen: een huurvrachtwagentjelogo-kuperus
Eruit sprong een man in lichtgevend oranje gekleed die kordaat onze groene bak pakte. Ik liep erheen, toen hij zijn laadperron liet zakken. We kletsten wat en hij vertelde dat de eerste bakken hier in 1999 werden verstrekt en dat het KLIKO bakken waren( Nu zijn het SULO bakken)

Ondertussen heeft hij een apparaat onder onze bak geschoven, hij trapt erop en een wieltje schiet eraf. Hij legt het proces uit:
Die  wieltjes worden ook weer hergebruikt. De opgehaalde lege bakken worden gewassen en gespoeld en dan in een shredder gestopt. Die kleine plastic deeltjes worden weer (her)gebruikt om nieuwe bakken te maken.
Een echte kringloopbak dus!
Ik vraag hoelang zo’n bak meegaat. Hij lacht. Het hangt van de weersomstandigheden af; bij vorst en vocht komen er eerder scheuren in én het hangt ook af van het al dan niet “ruig” legen van de vuilnismannen.(De kwaliteit van de bakken is in de loop der jaren ook minder geworden)

Hij zette wieltjes onder mijn nieuwe bak, plakte er een sticker op en klaar was de oranjeman!
Ik vraag toch nog even waarom hij in een huurvrachtwagentje rijdt
Zijn bedrijf heeft een nieuw vrachtwagentje gekocht, speciaal voor de bakkenomruil, máár die is besteld en dat gaat nog wel even duren.
Hij stapt weer in zijn gehuurde vrachtwagentje en rijdt met handzwaai naar mij weg.

We hebben dus nu  een nieuwe gft-bak (ook wel biobak of groenbak genoemd) .
Het is wel een andere dan we hadden, deze is niet groen maar grijs mét een groene deksel!**)

vuilnisbak
Uit nostalgische overwegingen heb ik in de achtertuin (voor tuinafval) nog een echte zinken vuilnisemmer staan (dat voelt toch heel anders dan die plastic containers)

 

*) flatbewoners hebben andere mogelijkheden om hun afval te scheiden.
**) de eerste foto is ná de omruiling gemaakt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s