Koninginne-, Konings- en kroningsboom

De Paulownia Tomentosa oftewel de Anna Paulownaboom is een koninginneboom genoemd naar grootvorstin van Rusland Anna Paulowna (1795-1865 tot het huis van Romanov behorend) Zij was getrouwd met “onze” Koning Willem II (1792-1849) en daardoor koningin van Nederland*)

anna paulowniaIk kwam onlangs één Anna Paulownaboom  tegen in een park en mijn lief nam foto’s.

Al eerder schreef ik een blog over blauwe bomen; toen kende ik déze boom nog niet.
Van oorsprong komt deze boom uit China en is hier een bladverliezende sierboom.
In 1834 werd de boom in Europa als sierboom geïntroduceerd, maar in China werd (wordt?) het hout van de Paulownia gebruikt voor het maken van o.a. snaarinstrumenten, meubels en ski’s,  zo las ik
De boom heeft prachtige trompetvormige blauwe bloemen en vormt na augustus doosvormige vruchten. Dit weetje heb ik niet alleen opgezocht maar heb ik ook zelf gezien; er hingen namelijk tussen de bloemen ook nog opengesprongen doosvruchten van het vorig jaar.

Ik las dat die doosjes méér dan één zaadje bevatten. (Ik wil terug naar die boom als de zaaddoosjes rijp zijn om zaadjes te verzamelen; het is het proberen waard)

De toevoeging Tomentosa blijkt het Latijnse woord voor behaard te zijn; de bladeren zijn “harig”.

Dit was dus de Koninginneboom.

We kennen ook de Koningsboom, dat is een lindeboom die geplant wordt ter gelegenheid van een troonswisseling in Nederland; deze koningslindes worden hier speciaal voor gekweekt

willemboom
Meestal wordt hier een sierhekje om geplaatst.
willemhek
Grappig vind ik het dat dit koningsbomen heten terwijl de eerste geplant werd toen koningin Wilhelmina aantrad, in 1898.**)
Dit, toen ontstane, ritueel werd herhaald bij de aantredingen van Koningin Juliana en koningin Beatrix;pas bij de huidige koning (Willem Alexander) is het pas een echte Koningsboom!

We zagen ook een boom met de naam kroningsboom op het hek, die was geplant n.a.v. de troonsbestijging van Willem Alexander, een betere naam voor een boom die geplant wordt ter ere van een troonwisseling.
lindebladHet waren overigens allemaal lindebomen, die hebben hartvormige bladeren, leven lang en doen het goed op allerlei grondsoorten.

 

 

*) Dit was het koninklijk echtpaar dat het jachthuis Soestdijk  liet verbouwen tot een zomerpaleis

**) Toen we gingen zoeken naar een Koningsboom (om een foto van te maken) vonden we ook  een Beatrixboom en een Amaliaboom.

Een gedachte over “Koninginne-, Konings- en kroningsboom

  1. Wat een vaderlandslievende archeoloog ben je toch. Nooit van dat soort bomen gelezen, laat staan gehoord. Wel
    weet ik nog een Koninginnedag te herinneren, waar het koninklijke gezelschap zittend in een Engelse dubbeldeksbus, met open dak, dreigde te worden aangereden door een auto, die tot stilstand kwam tegen een hekje om een boom, zoals jij liet zien in je blog. Ik weet niet of dat een koniginne-, konings-, of een kroningsboom was, maar het heeft bij mij wel een indruk achter gelaten. Dank je Baars, Johannes.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s