Moederdag hier en dáár

moederdag

Ooit heb ik gelezen dat de oorsprong van Moederdag ligt bij de Amerikaanse Ann Jarvis (ik heb daar jaren geleden al een blog over geschreven) 

anna reeves jarvis
Anna Jarvis herdacht na de sterfdag  van haar moeder op 12 mei (1905)

Haar moeder, Ann Jarvis, een activiste (1832-1905) riep tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog vrouwen op om  “de noden van de gewonde soldaten aan beide zijden te lenigen “
Ter nagedachtenis aan deze MOEDER  vroeg  Anna aan de autoriteiten om er een Nationale Feestdag van te maken. Dat lukte in 1914; de tweede zondag in mei werd een Internationale Feestdag: Moederdag.

rhea
Rhea

Onlangs las ik dat al lang vóór 1914  een soort Moederdag werd gevierd door de Oude Grieken een feest in de lente om godin Rhea, de Moedergodin *) te eren.
De Grieks-Orthodoxe kerk vierde dit op 2 februari  tot aan de jaren ‘60. In Griekenland worden moeders NU (vanaf de sixties) verwend op de tweede zondag in mei

Mijn oudste broer, die ooit naar Engeland vertrok, stuurde 1x per jaar mijn moeder een moederdagkaart, vaak met fluweel of glitters óf heel erg groot; kortom iets bijzonders.
cardshop
(In Engeland waren toen (kleine) winkels met alleen maar dubbele kaarten voor allerlei gelegenheden, lang voordat we die hier hadden))
De kaart arriveerde nooit omstreeks ONZE (in mei) Moederdag.

In het Verenigd Koninkrijk, Ierland en (zoals de Engelsen zeggen) some other English speaking countries wordt Mothersdag  on the fourth Sunday in Lent (vastentijd) gevierd
Deze dag had oorspronkelijk niets te maken met moeders.
Het was een dag voor Christenen om hun moederkerk te bezoeken!
Dit jaar vierde men die Moederdag op 22 maart en volgend jaar (2021) zal Moederdag dáár op 14 maart vallen.

BisdomAntwerpenOnlangs had ik contact met iemand uit Antwerpen. Ook zij vierde Moederdag NIET in mei
In het bisdom Antwerpen (een van de 8 Belgische Bisdommen) wordt Moederdag sinds 1913 gevierd op 15 augustus, ook wel Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart, SainteMarie of Moederkesdag genoemd.

Kortom, als je een moeder in het buitenland hebt wonen, kijk even wanneer ze dáár Moederdag vieren, want overal op de tweede Zondag in Mei is dus NIET waar!

*) moeder van Zeus, oppergod, heerser over hemel en aarde, vader van de goden en de mensen.

 

2 gedachten over “Moederdag hier en dáár

  1. Thuis, als kind, deden wij niet aan moederdag, want er was geen geld voor.Mogelijk dat ik n dat soort dagen niet geinteresseerd was. Wat kan ik anders over moederdag zeggen, dan dat je weer zeer goed gedocumenteerd e voorschijn kom, petje af ! Groet Johannes

    Like

    1. In mijn beleving heeft Moederdag helemaal NIETS met geld te maken maar met aandacht! Een knuffel, een ontbijtje op bed, een zelfgemaakte tekening en nu ze volwassen zijn, een bezoekje, kaartje en bloemetje. Aandacht!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s