Nederlandse behuizing

Een dak boven je hoofd is een elementaire levensbehoefte.
Hoe zo’n dak én het geheel onder dat dak eruit ziet heeft met de financiële middelen van de bewoner te maken als het KOOP is en met de beschikbare huurwoningen/flats én de financiële middelen, als het HUUR is.

Er zijn mensen die bewust kiezen voor een bepaald type woning en er zijn mensen die terecht komen in wat op dat moment en voor hun financiële middelen beschikbaar is. (Dat hoeft dan niet persé hun ideaal gewenste woonruimte te zijn)

Zo hebben wij, als jong getrouwd stel, ingewoond bij een oudere dame. Niet omdat dát was wat we wilden, maar wel omdat er woningnood was en er weinig beschikbaar was én we niets anders konden krijgen én betalen.

flatWe wilden graag een plekje van onszelf hebben, een voordeur, gang, keuken, toilet en douche delen is niet echt een EIGEN plek.
Na inwoning kwamen we terecht in een (huur)galerijflat!
Een EIGEN plek, mét een eigen voordeur, keuken, toilet en douche, maar wel op 5 hoog! (dát zag ik liever anders, maar een eengezinswoning was toen buiten ons bereik)

villaBovenstaande om te illustreren dat je niet altijd woont waar je het liefst zou willen wonen.
Met veel financiële middelen is dat natuurlijk wel “iets” makkelijker. Een villa, bungalow of een “moderne” boerderij ligt dan binnen aankoopbereik (of dát je gelukkiger maakt is nog te bezien)

hutAan de andere kant van het spectrum is dan een hut.
In Nederland zijn er volgens mij niet veel  bewoonde hutten meer.
De laatste hut die ik ken, was “de hut van Mie” in Laren,  waar mijn vader nog  een schilderij van gemaakt heeft. Deze hut werd in 1961 afgebroken. Zo’n woonruimte was toen voor de allerarmsten.

Toen één van mijn broers trouwde heeft hij bij gebrek aan woonruimte een tijdje bij ons ingewoond.
Hij stond ingeschreven bij een bouwvereniging en kreeg na een tijdje een duplexwoning.
Een duplexwoning was een woning die gesplitst was in twee deelwoningen. Deze splitsing was een methode die, na de Tweede Wereldoorlog, werd toegepast met het oog op de toen heersende woningnood, om kleine gezinnen aan woonruimte te helpen.

maisonnetteIk weet niet of duplexwoningen zoals in die tijd nú nog gebouwd worden (ik denk het niet)
Wél maisonnettes:  dat zijn woningen in een groter gebouw, met twee verdiepingen per woning, bijvoorbeeld een slaapverdieping boven de woonverdieping.

In de jaren ’70 werden er ook doorzonwoningen gebouwd, die hadden een (woon)kamer die over de hele lengte van het huis liep, ramen aan de voor- en achterkant; het (zon)licht kon door het hele huis schijnen, vandaar de naam.

portiekwoningEn in grote steden heb je natuurlijk ook portiekwoningen: deze woningen zijn vaak rond een gemeenschappelijk trappenhuis gebouwd.

Dan zijn er natuurlijk nog appartementen, bungalows en aanleunwoningen , rijtjeswoningen, vrijstaande huizen en ik zal er vast nog wel een paar vergeten zijn.

Ik las ooit een spreuk die me bij is gebleven:

Over een hutje op de hei dromen veel mensen
Maar een eigen huis is wat ze wensen

Een huis, een plek waar je je thuis voelt
Niet iedereen, óók niet Nederland, dat op de 6de plaats staat van de lijst van rijkste landen in Europa staat, heeft een huis; er zijn meer dan 30.000 mensen in Nederland die dat NIET hebben, géén thuis. (bron CBS)

 

Een gedachte over “Nederlandse behuizing

  1. Pas op latere leeftijd, na mijn scheiding en daar weer een forse tijd na, kon ik beslissen om een woning te kopen, daarvoor dacht ik dat ik dat niet kon betalen,dat is zeker nu het geval bij de enorm lage rentestand. Maar belangrijker is inderdaad een dak boven je hoofd en dat is in middels al weer 30 jaar geleden. Ik ben tevreden met het huis dat ik heb, we zullen zien hoe het afloopt, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s