Leve de brandweer!

tom
Het is Bevrijdingsdag. De koffie loopt door en de oerHollandse oranje tompoucen staan al op de het tuintafeltje. We staan nog even te dollen met de buurvrouw (nu hun struiken weg zijn zien we elkaar) Haar mannen zijn binnen aan de verbouwing bezig.

Er klinkt een roep en de buurvrouw rent naar binnen. We horen nog “BEL 112”
De buurvrouw komt naar buiten met haar baby “gaslek”
We horen een gesis, niet zachtjes, maar hard. Het begin te ruiken, vies te ruiken, ook buiten.
Wij en zij staan nu allemaal buiten in de achtertuin. Ik hoor nog in de telefoon zeggen “maar wel snel”.
Niet lang daarna horen we een sirene.
brandweerbaarsNog iets later komt er een brandweerwagen de straat in. Er stappen heel wat brandweermannen uit en 2 gaan met maskers voor en helmen op naar binnen. Het ruikt nu ook aan de voorkant van het huis erg smerig.  Een van de brandweermannen komt naar ons toe en vraagt of we daar, hij wijst op ons huis, wonen.

Dat doen we. Of we alle ramen en deuren open willen zetten.
Dat doen we.
De brandweer heeft gebeld met Liander en komt ons nu vertellen dat die over een circa een kwartier hier zullen zijn. Het gaslek kan niet door de brandweer gedicht worden, ze komen met een soort ventilator aan en zetten die bij de buren neer. Er wordt vieze gaslucht uit het huis naar buiten gezogen. Een brandweerman komt vragen of we alle ramen en deuren weer willen sluiten en naar buiten gaan, we mogen niet meer in huis.

We lopen naar buiten.
Ooit nagedacht over  wat ik mee  zou nemen als er brand uit zou breken, portemonnee enzo
Nu is er géén brand, maar we moeten wél ons huis uit en………….. ik nam niks mee.
We staan buiten, het duurt erg lang voor Liander komt, (niet binnen het kwartier, niet eens binnen 20 minuten)  Alléén die netbeheerder blijkt dit te kunnen repareren: specialistisch werk, zegt de brandweerman, die de buren én ons op de hoogte houdt
Eindelijk komt er een auto van Liander aan.
Er zijn inmiddels aardig was buren komen kijken en de brandweer zet met rood/wit lint  de straat af.
Het gaat allemaal relaxed en vriendelijk.
Er komt een lange brandweerman op me af die om mijn huissleutels vraagt. Zonder bedenking geef ik mijn hele bos.
De buurvrouw is inmiddels met de baby naar haar ouders  die  vlakbij wonen vertrokken: het wordt wat fris voor de baby en een gedeelte van de spanning slaat ook op de kleine over.

Ik vraag of ik even mijn huis in mag voor mijn telefoon.
Dat mag niet want ze hebben ook in ons huis gaslucht gemeten. Maar een brandweerman zal mijn telefoon wel mee naar buiten nemen als hij zo binnen gaat meten. Lief!
De Liandermeneer kijkt zorgelijk. Er komt nog een lianderauto aan en er wordt een gat gegraven bij de heg. Binnen kan het niet verholpen worden, dus wordt buiten de leiding afgekneld, legt een brandweerman uit.
Ik ben best wat angstig, onze huizen zitten aan elkaar vast en een explosie bij de buren treft ook ons huis, maar omdat de brandweerlui zo relaxed zijn en kennelijk alles onder controle hebben, slaat de lichte angst niet om in paniek.
De Liandermeneer verdwijnt in de gegraven kuil en doet iets. Even later mag ik in het gat kijken:  Een leiding met een soort klem eromheen.
Nu moet nog alle gaslucht weggehaald. In ons huis wordt de gaslucht in de kruipruimte gemeten en in onze huiskamer: 4% wordt er nog gemeten. De brandweer gaat pas weg als de meting 0 is.
Dat klinkt geruststellend.
De buurvrouw (terug zonder baby) deelt flesjes water uit.
De liandermeneer kan nu veilig aan de reparatie binnen beginnen.
We hebben zo’n anderhalf uur buiten gestaan, hebben alle buren weer eens (op anderhalve meter afstand) gezien én gesproken én vlak na dat ik mijn telefoon gekregen heb, krijgen we het sein dat het weer veilig is en we ons huis weer in mogen.
We danken de brandweermannen, tof zoals ze adequaat (snel)  en vriendelijk maar doelmatig reageerden. We zijn blij voor de buren (en natuurlijk ook voor onszelf) dat het zo veilig afgelopen is.

Wat een Bevrijdingsdag!

 

Een gedachte over “Leve de brandweer!

  1. Wat spannend Baars, zo een gebeurtenis bij de buren. Dus direct spannend ook voor jou. Gelukkig waren de professionelen ook professioneel bij het uitoefenen van hun taak en dat brengt rust bij de “leken”. Zo maak je elke dag wat anders mee, meestal zelf gepland maar in dit geval overkomt het je. Een goede afloop dus, gelukkig maar. Ik heb zelf geen brand meegemaakt,maar wel bj een aantal staan kijken, de vlammenzee is indrukwekkend Een gezegend mens zijn jullie,Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s