Plantendankbaarheid

Hoewel we een “rustige” tuin hebben (veel groen) met een vijver en maar hier en daar een kleurtje, ben ik wel erg gek op bepaalde uitbundig bloeiende planten zoals bougainvillea en oleander.
Helaas kunnen beide planten niet tegen ons klimaat en al helemaal niet tegen vorst.
De bougainvillea zag ik ooit lang geleden als paarse struiken, bijna bomen, uitbundig tegen een wit klooster in Griekenland op groeien; ik was meteen verliefd op die plant.
Eenmaal in Nederland heb ik een kleintje voor de vensterbank gekocht, hij heeft helaas niet lang geleefd. Deze van oorsprong uit de Tropen komende plant (vooral Brazilië) is pas in de 19 eeuw in Europa ingevoerd.

De oleander is vooral te vinden in het MiddellandseZee gebied en kan even als de bougainvillea géén vorst verdragen. De enige mogelijkheid om ze hier toch in de tuin te hebben is als kuipplant.
In een kuip of grote pot kun je de plant ’s winters binnen halen, zodat hij de koude periode binnen overleven kan. Vroeger had men daar een oranjerie (orangerie) voor; een speciaal gebouw, meestal met veel glas, waarin tropische planten konden overwinteren; het werd ook wel een wintertuin genoemd.

Paleis Soestdijk heeft een oranjerie die Willem III heeft laten bouwen en die nu niet meer nodig voor overwinterende planten als restaurant is ingericht ( het blijft natuurlijk  wel chique ’n kopje thee drinken op het terrein van een voormalig paleis)

Helaas wij hebben geen dergelijk gebouwtje en staat de schuur al vol, zodat de laatste jaren de zolder tot wintertuin gebombardeerd is.
Het is er licht en, omdat warmte stijgt, ook best warm. De meeste planten vinden het overwinteren daar prettig.

Het moeilijke vind ik altijd wanneer ze weer naar buiten kunnen. Vanzelfsprekend als er geen vorst meer is maar na een paar mooie warme dagen kan er opeens in april toch weer een nachtvorstje komen, dus is wachten tot mei de meest veilige optie. Helaas ben ik niet zo’n geduldig mens.

bougainvilleaHet was een paar dagen prachtig weer, dus ben ik tig keer de zoldertrap op en afgelopen om alle planten weer buiten te zetten en te verpotten.
De bougainvillea is daarvoor zó dankbaar dat hij volop in bloei is gekomen. Een prachtig cadeautje van de natuur.

De oleanders, een gele en een roze/rode denken nog even over de bloei na; zij zijn nog even aan het wennen om buiten te staan. De boomlange fuchsia heeft al haar eerste knopje, de agapanthus (Afrikaanse lelie) weet nog niet of ze dit jaar gaat bloeien, ze doet wat nuffig en hangt een beetje.

Je kunt natuurlijk elk voorjaar nieuwe planten kopen, maar dat geeft niet zoveel voldoening als een plant die, na een hele winter op zolder te hebben gestaan, blaadjes verloren heeft, kortom een winterslaap heeft gehouden, na een paar dagen buiten één grote wolk van bloemen geeft.

Een gedachte over “Plantendankbaarheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s