W.c.rollen schaarste

w.c.rol

In de supermarkten hele schappen leeg; geen w.c.-papier meer.
Wat bezielt de mensen om juist dát artikel te gaan hamsteren?
Straks zijn mijn blikken doperwtjes op, maar wat geeft het, als ik mijn billen maar kan afvegen? Zoiets?
Ik snap er helemaal niets van.
Mensen schijnen méér dan de kostprijs voor een rol w.c. papier te willen betalen (ik las op internet € 500,- (maar dat geloof ik niet)
Wie ik wél geloof is expert consumentengedrag  Roham Miller (University of Sidney): We zijn niet gewend aan tekorten en schaarste. We zijn gewend om te kopen wát we willen en wanneer we dat willen. De run op toiletpapier is een voorbeeld van kuddegedrag om die luxe te behouden.’

De Amsterdamse hoogleraar gedragsbeïnvloeding Frenk van Harreveld verwoordt het zo:“ Door onze kar vol te laden willen we controle krijgen over de thuissituatie. Laat dat virus maar woekeren, met mijn voorraadkast vol rijst en pasta zingen wij het wel uit, is de gedachte. Maar daarnaast speelt ook de zogenaamde descriptieve norm een rol.
We zien de lege schappen die de hamsterende medemens heeft achtergelaten, dus denken we: hamsteren zal wel verstandig zijn, laat ik ook wat extra pakken wc-papier nemen. Terwijl we óók weten dat juist daardoor de schappen leeg raken.

Dat laatste werkt zo, weet ik uit ervaring.  Toen ik van de week boodschappen ging doen lag er op een dag 1 pak met 4 rollen w.c. papier in het schap. Tot mijn latere schaamte kocht ik het pak, precies (op dát moment)  om de reden die van Harreveld schetste. Het werkt dus kennelijk zo!

Ik  las over gerecycled w.c. papier, over w.c. papier op de zwarte markt, wc-papier op Marktplaats én over de methode die zeelui vroeger gebruikt schijnen te hebben om je billen af te vegen met een oud touw of  ankerlijn gedrenkt in zout water.
Romeinen
in vroegere dagen gebruikten een spons op een stok en Amerikaanse kolonisten gebruikten vroeger het binnenste van maiskolven.

We moeten in deze crisis inventief worden. Oude kranten? Verzin eens iets nieuws!
En als je het écht niet meer weet, dat idee van dat touw met zout water lijkt me moeilijk als je niet aan zee woont en wáár haal je in deze tijd maiskolven vandaan? (En wat doe je er mee vóór  de maiskolven gebruiksklaar zijn voor je billen?)
Zelf geen ideeën? En lees je de krant op je e-reader? Dan lijkt me een spons op een stok de enige bruikbare (niet erg hygiënische) oplossing.

*)  bron Volkskrant

2 gedachten over “W.c.rollen schaarste

 1. In India wordt de linkerhand gebruikt om je bilspleet schoon te maken met in je rechterhand een kan met water, zonder verder hulpmiddel, ik heb dat toen ik India was, 3 maanden onafgebroken gedaan en eenmaal gewend,
  is het de gewoonste zaak van de wereld. Alleen je mag nooit iets ontvangen of geven met je linkerhand geen hand geen geld, niets. Danhebben wij geen papier meer nodig, opgelost. Johannes

  Like

  1. Ja, ik weet dat men in sommige landen het zo oplost. Jij hebt al een voorsprong door het gedaan te hebben. Wij niet.
   Ik denk dat het net als met slakken eten is. Het lijkt vies, het lijkt slijmerig, maar als je er “doorheen”bent is het erg lekker.
   In DIT leven, hier in Holland lijkt het me niet gewenst ( zeker niet nu met Corona handen wassen en hygiëne zo belangrijk is) maar als de nood aan de man komt ZOU het een oplossing kunnen zijn.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s