Gelukkig zijn

geluk
teken voor dubbel geluk

Uit een wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ons (Nederlanders) geluk voor 10% bepaald wordt door de omstandigheden, voor 40% door de genen en 50 % door eigen gedrag.
IK concludeer uit die cijfers dat je eigen geluk dus het meest beïnvloed wordt door je eigen gedrag!

Er zijn invloeden van buitenaf waar je niets aan kunt veranderen, dus zul je flexibel moeten zijn en het een en ander moeten bijstellen. Je kunt in het donker blijven zitten óf het licht aandoen.

Hoogleraar Psychiatrie  Dirk de Wachter
:  “Er is niks mis met geluk, ik gun iedereen zijn prachtige leven. Er is iets mis met het ontkennen van ongeluk. We zouden niet het grote geluk moeten najagen maar juist de mindere kanten van het leven omarmen”

Onlangs las ik (weer) de eeuwenoude woorden van Franciscus van Assissi die bad tot zijn God:
Geef me de moed om te veranderen wat ik kán veranderen en geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen en geef me het inzicht om het verschil tussen die beide te zien. Amen.

Je hoeft niet in een God te geloven om aan die woorden betekenis te hechten.
De essentie: Dingen die je niet veranderen kunt, moet je proberen te accepteren.

De filosoof Epictetus zei het al omstreeks het jaar 100 van onze jaartelling Er is slechts één weg naar geluk en dat is op te houden met je zorgen maken over dingen waar je geen invloed op hebt.

In Nederland hebben we een geluksprofessor, dat is de aan de Erasmusuniversiteit verbonden  Ruut Veenhoven : “Wij Nederlanders zoomen te veel in op dingen die niet goed gaan, terwijl alle lijstjes aantonen dat we gelukkiger zijn dan ooit.”

Dat laatste schijnt een feit te zijn. De Verenigde Naties laten jaarlijks een geluksmeting doen in 156 landen: het World Happiness Report. Daarin staan de Nederlanders (in 2019) op de vijfde plek achter de Scandinavische landen: Finnen, Denen, Noren en IJslanders.

Tot slot woorden van de Russische schrijver en filosoof  Leo Tolstoj over geluk
Geluk is niet afhankelijk van dingen buiten ons, maar van de manier waarop wij die zien.

Een gedachte over “Gelukkig zijn

  1. Veel details in dit stukje van jou onderschrijf ik volledig, eigenlijk allemaal. De meest sprekende voor mij is die van Tolstoj :niet het geluk buiten ons, maar (mijn variant)binnen ons, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s