Niet zo zwart/wit

Ik ben geen barricade-, demonstratie-, actie type .
Behalve met mijn pen, actief in de politiek (tot een paar jaar geleden) en altijd bij verkiezingen stemmend, gebruik ik geen middelen om mijn tegenmening bekend te maken. Soms, een kleine zichtbare uiting, zoals de ooit sticker van Opland in 1981 (tegen kernwapens) op de voordeur.

Die sticker is nu weg.  Dat kwam door onze oudste zoon.
Jaren geleden kwamen hij en ik samen terug van het Anthonie van Leeuwenziekenhuis.
Ik had  kanker en moest bestraald worden.
Hij was 8 jaar en vroeg wat dat inhield “bestraling” Beter dan vertellen is het laten zien.
Dus gingen wij samen, afgehaald door een taxi, naar afdeling radiologie in het ziekenhuis in Amsterdam.
Ik had die keer een radioloog, die waarschijnlijk kinderen had van dezelfde leeftijd als mijn zoon op dát moment. Hij legde mijn zoontje in begrijpelijke taal uit waarom de lood bekleedde deuren en dikke betonnen muren nodig waren. Samen met de radioloog zat hij achter de ruit te kijken hoe ik bestraald werd en vroeg hij zijn vele vragen (zoals hij ALTIJD deed)
“Als er een kernoorlog komt zit u hier dus goed.” Was zijn eindconstatering.
De arts gaf hem én mij veel te overdenken mee toen hij zei: “Zelfs als ik hier kan overleven, ééns zal ik naar boven moeten en als dan alles dood is, alle mensen, alle planten, alle dieren, dan wil ik er ook niet meer zijn.”
Toen ik klaar was nam de radioloog me nog even apart ”Een enorm pienter ventje mevrouw, een doordenkertje”
Dát wist ik al.

oplandDe taxi bracht ons thuis, ik pakte mijn sleutels. Mijn zoontje wees op de Oplandsticker;  “Die moet je nu wegdoen” Mijn hersenen werken niet zo snel als die van mijn zoontje; ik kon hem even niet volgen. ”Die dokter in het ziekenhuis vertelde van hoe die bestraling werkt, dat is ontdekt door kernenergie (hij wees naar de sticker)  Jij kan doodgaan als je die bestralingen niet krijgt, toch? Dan ben je er toch niet tegen?*)
De tranen kwamen bij mij op. Ik wilde hem knuffelen, maar hij was al op zoek naar een hoekje van de sticker voor een “beginnetje” om die van de voordeur af te peuteren.

Niet alles is zo zwart/wit als een Oplandsticker

 

 

*) De uitleg van kernenergie en kernwapens kwam later wel.

kernwapens
Deze ligt nog wel op zolder

 

Een gedachte over “Niet zo zwart/wit

  1. Allemaal worden we geconfronteerd met zaken, die de aandacht vragen. De logica van jouw 8 jarige is daar een voorbeeld van, een radioloog op zijn pad verklaart een heleboel. God wat zit het Leven prachtig ineen. Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s