Om het lezen te promoten

In 1930 organiseerde de Nederlandsche Uitgeversbond een boekendag, die in 1932 uitgroeide tot een week (eigenlijk 10 dagen). Dit alles  is bedoeld om het Nederlandse boek te promoten.
In 1947 werd voor het eerst het boekenbal (alleen voor genodigden)  gehouden. Ook dát werd een traditie: gehouden op de avond vóór het begin van de boekenweek.
In 1955 kwam er ook een aparte Kinderboekenweek bij.

boek loesje

Het meeste van de huidige Boekenweek zult u wel weten, zoals het gratis krijgen van een bepaald boek als je een boek  in die week (boven een bepaald bedrag)  koopt en het een dag gratis reizen met de trein als u het Boekenweek geschenk (op een bepaalde dag) mee de trein in neemt.

geschenk boek
boekenweekgeschenk 2020

 

Er is ook een Wereldboekendag is en wel op 23 april. Deze dag is ook bekend als de Internationale Dag van het Boek en is ingesteld door de Unesco *) ter promotie van het lezen, publicatie en auteursrechten.
Unesco motto: Wij moeten ervoor zorgen dat boeken overal en voor iedereen beschikbaar zijn.

Deze dag “vieren” we over de hele wereld  in 100 landen op 23 april.
Overal?
Nee het Verenigd Koninkrijk  en Ierland doen niet mee!.
Die hebben hun een “eigen” Wereldboekendag:  de eerste donderdag in maart.

23 april is gekozen omdat, sinds 1923 er in Spanje al een soort boekendag was, op die dag werd namelijk  de schrijver Miguel de Cervantes- 1547-1616 **) geëerd.
Ook op  23 april (1616) is William Shakespeare overleden (geen reden voor de Engelsen om op die dat de WereldBoekendag te vieren) Waarom niet?
De reden, las ik, is dat Pasen wel eens op 23 april valt, dan zijn de scholen dicht, dus dan geen viering in Engeland en Ierland
Bij mijn weten is het Christelijke Pasen (eerste paasdag valt op de eerste zondag na de eerste volle maan ná de lente-equinox) in alle landen waar het gevierd wordt op dezelfde dag, maar  alleen in Ier- en Engeland is dat een reden om de wereldboekendag niet te vieren.
Aparte jongens die Engelsen (al vóór dat er van een Brexit sprake was!)

 

 

*) Unesco= Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur

**) schrijver van Don Quichot

Een gedachte over “Om het lezen te promoten

  1. Engelsen zijn het volk dat mag leren met een veranderde levensvisie de toekomst in te gaan, als echte mensen, wat ze natuurlijk al zijn, maar dan nu bewust, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s