Klooster Stad Gods

 


Dit klooster ligt in het zuidoosten van Hilversum, gelegen in een bosrijk gebied ten noorden van de Soestdijkerstraatweg. Dit gebied werd de Monnikenberg genoemd (naar middeleeuwse activiteiten, zo las ik)

Het werd niet gebouwd als klooster, maar in 1900, als villa Monnikenbos met een koetshuis en stalgebouw.
Pas in 1946 verhuisden de Zusters der Augustinessen van Sint Monica naar de villa en werd het een klooster. In de loop van de daaropvolgende jaren werd er aan kapel en drie woonvleugels aan toegevoegd.
De congregatie van Zusters Augustinessen van Sint Monica is in 1934 opgericht door pater Sebastianus van Nuenen (op Augustijnse leest) Ze leggen zich toe op de zorg van de allerzwaksten in de samenleving.
Op 15 mei 2014 vertrokken de laatste zusters; het pand staat nu leeg.*)

zuster
beeld van een zuster door M.J.v.d.Lee (zelfportret?)

Het klooster had een beroemde bewoonster: Marie-José van der Lee (geb. 1912 in Westbeemster) Ze trad in januari 1943 in bij de orde van Zuster Augustinessen van Sint Monica, in augustus 1949 legde zij de kloostergelofte af. Als bij toeval ontdekte ze, in het klooster, haar talent voor beeldhouwen.  Haar beelden vonden hun weg naar Gooise kerken, maar ook daar buiten en zelfs in het buitenland.


Boven: Augustinus, onder het gezin (hoeksteen van de samenleving) beeldengroep gemaakt door Zuster Marie-José

Ik sprak met een dame die haar gekend had en  zij vertelde dat het een frêle dame was, waar je het beeldhouwen niet aan afzag.  Haar congregatie droeg in de zomertijd een wit habijt en ’s winters een donker habijt. De dame vertelde dat zuster Marie-José een enorm hekel aan het donkere habijt had en dolblij was als ze weer het witte aan kon trekken (niets menselijks was haar vreemd) Met haar beelden financierde ze het klooster voor een groot deel.

Ze zou heel graag de 100 jarige leeftijd hebben bereikt, maar helaas stierf ze een dik half jaar vóór haar honderdste verjaardag in een verpleeghuis in de Lage Vuursche (mei 2012)
Overigens hebben de zusters Augustinessen van Sint Monica op het terrein van het klooster een religieuze leefgemeenschap opgezet waar jonge mensen kunnen zoeken naar spiritualiteit, stilte en ontmoeting: Casella

 

 

*) Het  huis wordt in de toekomst geschikt gemaakt voor een kleinschalig woonproject voor demente ouderen.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s