Grootste faunatunnel van Nederland

gezelschap
Wij liepen  afgelopen weekend mee met een rondleiding  van het Goois Natuur Reservaat (excursie in samenwerking met IVN) bij de ecologische verbinding tussen de natuurgebieden van ’t Gooi en de Utrechtse Heuvelrug ook wel de groene schakel genoemd.

faunatunnelWe mogen niet door de tunnel, dan brengt onze mensengeur de dieren in verwarring en gaan ze misschien de tunnel mijden, dat zou zonde zijn.
De tunnel loopt onder de A 27, een snelweg waar we vaak met de auto op rijden.
Je hebt dan geen idee wat er, op een ander niveau, zich bevindt.
Nu zien we dat.

Het is lang regenachtig geweest, we lopen door nat zand, grasland en struweel. De kinderen die bij de excursie zijn, willen graag sporen van wild zien maar helaas zien we die niet.
De enthousiast gevonden keutels blijken “gewoon” van schapen te zijn, die hier een tijdje geleden hebben gegraasd.
Wel zien we een buizerd overvliegen. Maar de dassen en de reeën die hier kunnen lopen zijn vandaag vrij. De IVN-heer die ook mee is (hij gaat een bijscholingscursus aan IVN gidsen ontwikkelen en ook onderwijzen over dit gebied omdat hier zoveel  qua natuur veranderd is) vertelt dat ook de constante herrie  van bouwmachines, veel dieren afschrikken. Hopelijk alleen maar voor tijdelijk.

het spoor

Er loopt ook een spoorlijn vlakbij dit natuurgebied, héél vlakbij. Zo dichtbij dat de gids even zijn verhaal moet staken als er een trein langskomt (hoe weinig geluid de moderne treinen ook maken)
Zó dichtbij is het hek, het zand en de trein!

Er liggen hier prachtige vennetjes, die mij doen denken aan een werk van Escher (modderplas 1952)
vleermuiskastAls we het hek weer uitgaan (de gids doet het achter onze rug weer op slot) zien we op een gebouwtje een vleermuiskast. Het is dat de gids het zegt, ik had nog nooit een dergelijke vleermuizenkast gezien.

Een wandeling door een prachtig gebied, dat weliswaar erg gaat veranderen door de bouwactiviteiten (duizend(en) bomen zijn al gekapt voor de snelle busbaan (HOV). Maar waar ook veel moois bewaard, hersteld en opnieuw aangelegd wordt, zo werd ons verteld. Een plan is bijvoorbeeld om een soort houten knuppelbrug voor voetgangers door een stuk van het gebied te laten lopen.Dáár wil ik dan later een keer overheen lopen, om te zien hoe het allemaal veranderd is.
Niet meer zoals het was (dat heet vooruitgang) maar anders, ook mooi (hoop ik)

De natuurgids wil  ZIJN natuurgebied behouden (liet dat ook duidelijk blijken) maar méér inwoners  in Nederland  betekent betere verbindingen en dan liefst geen wegen (waar 1 mens in 1 auto op kan rijden) maar beter, sneller openbaar vervoer, want alleen dát kan mensen uit hun vervuilende auto’s halen (die de natuur óók verwoesten)
Alles heeft twee kanten.

 

 

 

Een gedachte over “Grootste faunatunnel van Nederland

  1. Het geeft de indruk, Baars, dat we Eco bezig zijn. Ik realiseer me ook, dat met onze toelatingsbereidheid de bevolkingstoename dus groter is dan verwacht en dus moet er uiybreiing van openbaar vervoer komen. Juist is jouw laatste zin: Alles heeft twee kanten, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s