Misdaad,moord en monniken.

amersfoortOp de extra dag (schrikkeldag) lopen we met een gids de Amersfoortse tocht met het thema:
Misdaad, Moord en Monniken
We verzamelen ’s avonds bij het vroegere klooster van de Celzusteren Sint Ursula, gebouwd in 1478  De Mariënhof. (nu restaurant)
Niet iedereen is precies op tijd, dus de aanvang van de wandeling loopt wat uit, wat best vervelend is want het is bitter koud
We zijn  uiteindelijk met 59 personen en worden in twee groepen gesplitst, ieder met een gids.
Er wordt verteld over de vroegere straffen radbraken, vierendelen, dood in hete olie en ophanging voor de “gewone”misdadigers en de wat hogere burgerij werd met een zwaard (zonder punt) om zeep geholpen.
Over monniken én nonnen die in Amersfoort hun kloosters hadden én over de ondergrondse gangen die de kloosters onderling verbonden.

We lopen naar de Monnikkendam, de waterpoort waaronder de Heiligerbergerbeek de stad binnenstroomt  (rond 1400 gebouwd) Hier wordt ons ook het eerste sterfgeval verteld: een monnik die in de onderaardse gang liep en “geruisch” hoorde, dat was de beek die hem “inhaalde”  waardoor hij verdronk.Daarna is er iets gemaakt zodat het water daar, in dien nodig, kon worden afgesloten.

Ook moord komt aan de orde bij Metgensbleek, een vroegere bleekweide met herberg. Tijdens het bestand in de Tachtig jarige Oorlog kwamen 3 soldaten (huurlingen die “even” niets te doen hadden) 2 Spanjaarden en een Portugees op het onzalige plan het geld te stellen van de herbergier (de man van Metgen) De herbergier was moedig, gaf zijn geld niet zomaar af en moest dat met de dood bekopen. Eén Spanjaard én de Portugees ontkwamen, de derde rover werd gepakt en is, volgens de gids, een vreselijke dood gestorven.

het hof
Hij werd op het Hof ( het grootste plein in Amersfoort) geradbraakt.

In de 14e eeuw werd de Dieventoren gebouwd (ook wel Plompetoren geheten) Daar zaten misdadigers voor minder ernstige vergrijpen één of meer nachtjes, wél tegen betaling! Een gevangenis mét betalende gasten dus! (ideetje voor nu?)

herenpoort
Bij de Herenpoort kregen we het verhaal te horen van “heren” die de stadswacht om kochten om “even” de poort uit te kunnen om een borreltje te drinken buiten de stadspoorten of een bepaald soort “damesbezoek” af te leggen
We krijgen verderop ook nog een stukje geschiedenisles over Van Oldebarnevelt (raadspensionaris)  en lopen langs het huis waar hij “vermoedelijk” geboren is en langs het huis Bollenburg waar hij in 1549 met zijn ouders naar toe verhuisde. ( De plek waar hij geëxecuteerd is is het Binnenhof in Den Haag in 1619)

onderaards
nul33 x2Het is bitterkoud en we gaan nu met de halve groep (29 personen) NUL33 binnen, een gelegenheid in de Langestraat, waar ook een onderaardse tunnel is. We mogen die bekijken. Hij is grotendeels afgemetseld en ingestort, maar een gedeelte is nu voorraadkamer én de toiletten van het restaurant zijn er gevestigd.
Hier vertelt de gids dat, hoewel het lijkt alsof we in de kelder zitten DIT het straatniveau rond  1500 was.

 

 

nul33

gewelf
Behalve dit onderaardse gewelf mogen we ook helemaal naar boven om, achter glas, een mooi uitzicht over de Langestraat te hebben.
Er staat voor ons allemaal een glaasje glühwein of warme chocolademelk met slagroom te wachten. Zo’n warm drankje was ook wel nodig want de meeste van ons zijn door en door koud.

Het grootste gedeelte van de tour zit er dan op. Nog een paar verhalen en we zijn weer terug bij de Mariënhof.
Een interessante, leerzame avond in Amersfoort

Een gedachte over “Misdaad,moord en monniken.

  1. We zijn met alle Nederlanders gelukkig in deze tijd vanuit die door jou beschreven vroegere tijd, behoorlijk geevolueerd. Nu nog veranderen in deze en komende tijd, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s