Terug in de tijd

Ik ben weer in de genealogie gedoken, op de pc.Om naar archieven te gaan en op microfilm te turen of oude papieren in te kijken is niet zo mijn ding.

logo. aldfaer
genealogie pc. programma

Mijn lief deed dat ooit wel en zag bijzondere documenten (maakte er soms kopietjes van, leuk om te hebben) We hebben ook die gegevens ingevoerd om een compleet beeld van onze voorouders te krijgen.

Ik ben meer een thuis, op de bank,  een uitzoeker.
Jaren geleden mee begonnen.
De oudste rechtstreekse voorvader van MIJ is in 1686 getrouwd, zijn geboortedatum heb ik NIET kunnen achterhalen, zijn sterfdatum wel: 1719.
Van mijn man is de oudst gevonden, rechtstreekse, voorouder is in 1715 geboren.

Van díe mensen kun je niet veel meer vinden, maar ik ben met allerlei zijtakken verder gegaan.
Is een vader diamantslijper en zijn zoon trouwt later met een meisje wiens vader ook diamantslijper is dan vermoed ik verbanden (en laat mijn fantasie de vrije loop)
Een meisje is dienstmeisje en trouwt, als de heer des huizes weduwnaar is geworden, met hem. Dát vind ik een soort miniverhaaltjes.

Ook vind ik “bijzondere” voorouders (bij tv programma Who do you think you are wordt van een bekend persoon vaak een bijzondere voorouder gevonden, maar dan vaak met wel een enorme ubocht; de moeder van de tante van de oom etc. om het programma aantrekkelijker te maken, vermoed ik)

De moeder van mijn opa heet van achteren Bach.
Als je daar de vader van de vader van de vader etc. van neemt kom ik uit bij Vitus Bach (ook wel Veit genoemd) die de stamhouder is van de Bachfamilie en dus ook de voorvader van Johan Sebastiaan.
Misschien mag ik me dus wel een (verre) nazaat van Bach noemen?
Van de muzikaliteit is helaas bij mij NIETS terug te vinden.

Toen ik jaren geleden dit onderzoek liet rusten was nog lang niet zoveel gedigitaliseerd.
Nu wel en is er dus van de “zijtakken” (veel)meer te vinden. Het is een beetje schat zoeken thuis op je eigen bank.
Ik heb nu heel wat personen in mijn systeem staan, maar eigenlijk moet ik er een stel uitgooien, dat zijn dan de ouders van de aangetrouwde nicht en daar weer de ouders van etc.
Voor de eigenlijke stamboom hebben ze geen enkel nut, maar het is zo leuk als je weer eens wat vindt. Ik kom beroepen tegen, die ik op moet zoeken om te zien wat ze betekenen:  trekwerker en  tabakskerver bijvoorbeeld.

Boeiend en leerzaam.

 

 

 

 

 

 

Een gedachte over “Terug in de tijd

  1. Ooit had ik hetzelfde idee, om de stamboom van mij en mijn voorouders uit te zoeken en op te zetten. Dat was ten tijde dat ik als telefonist bij de THD me aansloot als medewerker (vrijwilliger) , vrjkomend na een ingrijpende operatie en het willen veranderen van de manier van leven, die me absoluut niet aanstond. Ik heb toen rust gezocht in het Prins Hendrik Oord, en daaruit vrijkomend bewst geworden van de leegte die zou ontstaan, als ik geen doel meer had om te leven. Zo kwamen er 3 mogelijkheen aan de horizon : stamboom onderzoeker, archeoloog(amateur) en vrijwilliger bij de THD (Telefonische Hulp Dienst, dat latste is het uiyeindelijk gewotden. Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s