Film: Blinded by the light

Released: 2019
regisseur: Gurinder  Chadna
Hoofdrolspelers: Viveik Kalra; Gulvinder Ghir ;Nell Williams en Dean Charles Chapman

Een film naar een autografisch boek van Safraz Manzoor over de invloed die muziek heeft op een Pakistaanse jongen die in Luton (ca. 50 km van Londen) woont.
Een vader die naar Engeland komt om het beter te krijgen, in een autofabriek werkt (ten tijde van Margaret Thatcher) een onderdanige vrouw heeft en 2 kinderen die weten dat vaders wil wet is.
De vrouw zit achter de naaimachine, aanvankelijk om wat bij te verdienen, later als de vader bij de autofabriek ontslagen is (economische crisis, veel werkelozen) bijna dag en nacht  achter die machine om het gezin financieel draaiende te houden. Ook de kinderen moeten alles wat ze (bij)verdienen afstaan om in de “betere” wijk waarin ze wonen te kunnen blijven.

Het verhaal is niet erg sterk, de afloop voorspelbaar (hij krijgt het meisje en wordt schrijver)
Wat de film in mijn ogen wél de moeite waard maakt is het zien van Engeland in die tijd door de ogen van een jonge, niet Engelse jongen. De beelden van de lange rijen bij de arbeidsbureaus, de opkomst van het Nationaal Front, het leven in een voorstad van Londen, waar niets gebeurde, waar niemand wilde zijn, maar wél was.
Een terugblik in een voorbije (?) tijd, maar een tijd  die wel weer terug kan keren.
In zekere zin  is het een waarschuwingsfilm! Niet alleen voor Engelsen!

De muziek die de jongen de mogelijkheid gaf zijn leven te “verdragen” was van Bruce Springsteen. Deze muziek is veelvuldig in de film te horen. Zijn teksten lijken wel voor de Pakistaanse jongen in DEZE omstandigheden geschreven te zijn. Het lijkt alsof Bruce hem begrijpt en zijn teksten voor hem schrijft. Dit geeft hem kracht.

Ik denk dat Safraz daar niet uniek in was; dat veel jongeren die het moeilijk hebben (in welke tijd dan ook) een muziekHELD hebben. Waarvan zij denken dat hij hen begrijpt, hun teksten zingt (Kurt Cobain was in de jaren negentig ook een zanger waarvan de generatie TOEN dacht dat HIJ hen begreep)

Als de muziek van Bruce Springsteen je wat doet helpt dat zeker om de film meer te waarderen.

film pop
popcornmachine in de bios

 

 

3 gedachten over “Film: Blinded by the light

 1. Mijn muziekhelden waren the Beatles, aanvankelijk niet, maar al luisterend dus wel. De films kon ik niet zo waarderen, de muziek dus wel: Sergeant Peppers lonely hearts club band , Get Back, Hey Jude en ga zo maar dfoor. Ik was er weg van, Johannes.
  PS. De door jou beschreven situatie in Engeland, die de film weergeeft, heeft vooral voor jou een diepere betekenis, denk ik JB.

  Like

  1. ja zeker. Omdat mijn familie in Engeland woont en we er vaak komen. Daar stierven mensen jaren 60/70 en misschien nog wel) van de kou omdat ze geen geld hadden om kolen te kopen, aten mensen dierenvoer omdat mensenvoedsel te duur was, Ooit een grote mogendheid met veel kolonies, waarvan de mensen brits onderdaan waren zoals mensen uit India en Pakistan, maar die door de Engelsen ( en helaas ook mijn familie daar) “anders bekeken werden (dan zeg ik het nog voorzichtig) Birmingham een grote stad waar mensen met tulbanden door de nauwe straatjes liepen. Het was daar toen, zoo anders dan bij ons.
   land Het trekt me gigantisch, de humor, het landschap, de vriendelijkheid van de mensen, maar tegelijkertijd stoot het me ook af, hun “air”omdat ze nog steeds denken over de wereld te heersen, hun racisme, nationalisme, hun “eilandsyndroom”
   Zo’n film doet me weer “de andere”kant van Engeland zien, dan de kant die WIJ zien als we er bij familie zijn en met vakantie. Schrijnend

   Like

 2. Ja ik moet dan denken aan de Boerenoorlog in Zuid Afrika waar de vrouwen van de Boeren voor het leger van de Engelsen werden gezet alvorens aan te vallen en India ten tijde van Ghandi, het grote Engeland! Johannes

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s