Azijn

azijnNooit heb ik me afgevraagd hoe azijn wordt gemaakt. Azijn staat in het keukenkastje en soms als je kookt heb je een scheutje nodig en pak je de fles. Naarmate er “spannender”(door mijn lief) gekookt ging worden kwamen er meer soorten azijn in ons keukenkastje: wijnazijn ( witte en rode), cider- en balsamico azijn.
In het onderste keukenkastje huist nog schoonmaakazijn.

Soms loop je langs een huis en ruikt (stinkt) het naar azijn. Ik dacht dan altijd dat iemand zijn koffiezetapparaat aan het ontkalken was. Dat bleek niet zo te zijn: het schijnt ook tegen mieren te helpen. Ik geloof dat ik ( buiten) liever mieren heb dan dié stank!

Azijn schijnt vroeger ook voor het langer goed houden van etenswaren te zijn gebruikt én als geneesmiddel! Al 10.000 jaren geleden gebruikte de mens azijn, las ik

Nu ik wéét waar het van gemaakt is vind ik mezelf een ontzettende oen, want ik had het kunnen weten!  Het Franse vinaigre in het Engels vinegar zou het al verraden moeten hebben: zure wijn!

Azijn is een natuurproduct. Alcoholische verbindingen worden door bacteriën omgezet in azijnzuren. De bacteriën worden zichtbaar door een huid, de zgn. moeder, die op het oppervlak drijft.

Uit elk procent alcohol ontstaat grofweg een procent azijnzuur.
Je kunt azijn zelf maken van droge, liefst ongezwavelde wijn. (recepten op internet genoeg)

Nu ik, op internet nazocht hoe azijn wordt gemaakt vond ik ook allerlei tips waarvoor je azijn ook gebruiken kan: hondenluchtjes verdrijven, onkruid verdelgen en rode wijnvlekken uit je kleding halen.

Er is zelfs een Vinegar Institute: Mét website (https://versatilevinegar.org/faqs/) en een pagina: Everything you need to know about vinegar.

Ik hoefde niet meer te weten dan dat het voornaamste bestanddeel van azijn -alcohol/wijn is.
Wilt u meer weten? Kijk op bovengenoemde website!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s