Winterwortel

Wat ik leuk vond om te lezen is dat de winterpeen niet altijd oranje was!
Dát was het werk van de Hollanders! De peen, oorspronkelijk afkomstig uit Iran was wit en werd door leden van de Verenigde Oost Indische Compagnie meegenomen.
In Nederland is men deze plant gaan kruisen om uiteindelijk een oranje wortel te krijgen (17de eeuw) Men vermoedt dat dit gedaan werd voor het Huis van Oranje, met name voor Willem.

winterwortelDe winterwortel is lang houdbaar, maar niet in de koelkast (wel op een koele plek): 4 tot 6 weken
(waspeen kan wél in de koelkast bewaard worden; ca.4  dagen, worteltjes in de groentenla, ook 4 dagen, zonder loof!)

In wortels zit veel bétacaroteen. Ons lichaam zet dit caroteen om in vitamine A, een antioxidant die het weefsel beschermt tegen schade en veroudering! Ook goed voor je ogen!*)

Een bekend  Hollands gerecht mét winterwortels, aardappels en uien is HUTSPOT.
Het wordt oa. gegeten bij de viering van het Leidens Ontzet.
Volgens de overlevering liep een dertienjarige jongen genaamd Cornelis Joppenszoon, op 3 oktober  1574 van Leiden naar de Lammenschans (een kilometer ten zuiden van de stadswallen) Daar hadden eerder de Spanjaarden gebivakkeerd, maar uit angst voor het oprukkende water en de opstomende watergeuzen waren ze hals over kop vertrokken zonder hun kookpot met wortelen, uien, vlees en pastinaken mee te hebben genomen.
Dié kookpot schijnt Cornelis meegenomen te hebben en de inhoud daarvan werd later bekend als HUTSPOT. In Leiden wordt nog, bij de viering van Leidens Ontzet (3 okt) vaak HUTSPOT gegeten.

En opmerkzame lezer(es) zal in bovenstaand stukje gelezen hebben dat er toen geen aardappels in hutspot voorkwamen maar in plaats daarvan pastinaken.
De aardappel  was toen als voedsel nog geen gemeengoed in Nederland, noch in Spanje.
De Inca’s (Zuid-Amerika) teelden wél al aardappels (sinds de 2de eeuw van onze jaartelling!)

Toen in de 16de eeuw de Spanjaarden Zuid Amerika ontdekten namen ze vermoedelijk aardappelplanten mee: in de hoftuin van koning Filips II, schijnt de plant  toen waargenomen en beschreven te zijn: als een botanische curiositeit, nog niet als een voedselplant, dat kwam later pas. De pastinaak in de hutspot werd dus later vervangen door de aardappel en zó werd het de hutspot die we heden ten dage nog kennen; eigenlijk dus met Spaanse roots!

 

 

 

*) een halve wortel per dag wordt aanbevolen.
in 100 gram winterwortel zit ook 3 mg vitamine C

 

 

Een gedachte over “Winterwortel

  1. Bijzonder !hoeveel we aan de 80-jarige Spaanse overheersing hebben te danken, net altijd is de overheersing door geweld van invloed alhoewel die ook vaker herinnerd word. Altijd weer informatie die mij onbekend was, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s