Dierproeven

Al in oktober vorig jaar schreef ik een blog over milieu en schoonheidsmiddelen waarbij ook dierproeven aan de orde kwamen.
Vandaag kreeg ik weer een foldertje in de bus van Yves Rocher, waarin deze firma mij duidelijk maakt hoe GOED ze met de natuur- en dierenwelzijn bezig zijn.
Dat geen van hun producten op dieren getest worden was ooit één van de redenen waarvoor ik  voor dit merk koos. Nu las ik dat Yves Rocher al gestopt is met het testen van hun eindproducten op dieren in 1989.
In 2004 werd dit pas door het Europees Parlement voor Europa verboden en in 2018 riep het Europees Parlement op om het testen van cosmeticaproducten op dieren wereldwijd te verbieden.

Ik wist dat er vreselijk dingen met dieren gebeurde om onze (door mensen gebruikte) producten op te testen. Het meest gruwelijke hoorde ik in Engeland, jaren geleden van de buurvrouw van mijn broer. Zij had een hondje “gered” uit de handen van een sigarettenfabrikant.  Ze vertelde dat ze daar hondjes een soort masker aanmeten waar ze een sigaret in stoppen die in hun geopende lippen komt te zitten. De hond kan die sigaret NIET lozen. Hij krijgt dus bijna 24 uur per dag de rook in zijn longen (alleen met eten mocht het masker even af) Zo kan de fabrikant de gezondheid van de hond monitoren en zien of de nicotine schadelijk is en zo ja, hoe erg!
Dit was héél veel jaren geleden toen nog niemand het “en plein public” had over de schadelijke effecten van roken.
Na een aantal jaren had zo’n hondje geen nut meer en kreeg het een spuitje.
De buurvrouw van mijn broer kende iemand die  bij een dergelijk bedrijf werkte en ze heeft hemel en aarde bewogen (én gedreigd naar de krant te stappen) om dat hondje te mogen hebben: Ze wilde het hondje een goede oude dag bezorgen. En dát heeft ze kunnen doen.

Een vreselijk verhaal. Ik heb nooit sigaretten van dat merk gerookt.
Boter op mijn hoofd, want waarschijnlijk deden andere fabrikanten ook iets dergelijks.
(Inmiddels rook ik al meer dan 10 jaar niet meer)

Dierproeven zijn niet in Nederland verboden maar wel aan strenge regels onderworpen. Wat wel in Nederland én Europa verboden is (wat ik in  de eerste alinea schreef) is het testen van make up op dieren.
Mensapen gebruiken voor dierproeven mag ook niet

Nog even over proeven met honden maar dan in Nederland : Honden worden hier vooral gebruikt bij medicijnonderzoek waarbij de hartschade bij verschillende doseringen wordt onderzocht.
In Nederland worden na afloop van dierproeven *) geen honden gedood: Van de 656 proeven die in Nederland zijn uitgevoerd, is in 271 gevallen het dier overleden tijdens of als gevolg van de proef. In 385 gevallen is de hond blijven leven.
Honden kunnen ook na de proef ingezet voor nieuw onderzoek.
Soms worden honden aangeboden ter adoptie.

Jaarlijks worden er nog steeds een half miljoen proefdieren gebruikt meldde Proefdiervrij in okt. 2018

 

hond en hart
Voor info zie: https://proefdiervrij.nl/project/honden-uit-hartonderzoek/

 

 

 

 

*) publicatie: Proefdiervrij okt.2018

 

Een gedachte over “Dierproeven

  1. Wat we tegenkomen bij het verwerken van vluchtelingen uit heel de wereld, onmenselijkheid, wordt door jou ook gemeld bij dieren: ontdierlijking. Schandalig ! Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s