Lezing over China

lezing china
In het kader van bijeenkomsten op het raakvlak van geloof en samenleving werd op 30 januari een lezing over China georganiseerd in Kerkcafé Blaricum.
Sinoloog  Henk Schulte Nordholt, schrijver van het boek “China en de Barbaren” was hiervoor uitgenodigd.

 

bengal tiger half soak body on water during daytime

Een dergelijk lezing is altijd vrij toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld . Deze keer ging de bijdrage naar een goed doel: Conserving the mountaintiger in Buthan.

Schulte vertelt  zijn toehoorders eerst over de weg die hij heeft afgelegd van student sinologie (Leiden) ten tijde dat de Grote Revolutie In China heerste en het land dichtzat voor buitenlanders. Zijn lesboeken kwamen uit Taiwan.
Na de universiteit wilde hij wetenschapper worden, maar uiteindelijk  heeft hij gekozen voor het in dienst treden bij het Ministerie van Economische Zaken. Midden jaren ‘80 vertrok hij naar China omdat de handelsbetrekkingen met Nederland toen net weer op gang kwamen na het diplomatieke debacle (Ned. had onderzeeboten aan Taiwan geleverd, waardoor de verhouding China- Ned. in de ijskast kwam te staan)

In 1985 werd Schulte de directeur van de eerste vestiging van een Amro-bank in Peking. Hij vertrok uit China ten tijde van de Studentenopstand van 1989 en ging naar Taiwan. Later zette hij een eigen bedrijf op.

Tot zover de sprekers levensloop: 30 jan stond hij in  de Dorpskerk in Blaricum en vertelde over China.

Een paar van de zaken die Schulte over China vertelde:

In de wereldpolitiek staan Amerika en China lijnrecht tegenover elkaar.
Amerikaanse Democraten en Republikeinen zijn het bijna nergens over eens maar wel als het over China gaat, dan zijn ze het eens.

Het  basisdenken in China is te herleiden uit  het confucianisme  DE  ideologie in China.

De huidige Chinese president Xi Jinping zegt dat in 2049 de Grote Harmonie bereikt zal zijn. Die datum is niet toevallig gekozen; in 2049 bestaat de Volksrepubliek China 100 jaar.
Dan wil XI Jinping controle over de Zuid-Chinese Zee (inclusief alle omstreden eilanden) hebben;  de terugkeer van Taiwan*) moet dan een feit zijn en dan wil hij ook Hong Kong**) en Macau weer in de schoot van China hebben.
Xi Jinping behandelt zijn onderdanen als kinderen; hij wordt door hen ook Vadertje Xi
( Xi Dada) genoemd.

China is een meritocratie, een maatschappijmodel waarin de sociaal-economische positie van elk individu is gebaseerd op zijn of haar verdiensten (merites) Het gaat uit van het principe dat leiders meer moeten weten dan “het volk”
De leiders zijn belangrijk en groot en kunnen dus ook belangrijke en grote fouten maken.
Mensen die ambtenaren willen worden moeten  allerlei examens afleggen om dat te kunnen worden en méér examens om hoger op te komen.
Schulte haalt aan dat “zo’n figuur als Trump in China nooit aan de macht zou kunnen komen”

De reden waarom China nog steeds communistisch is en de meeste andere landen niet meer, is volgens Schulte omdat Mao (Zedong) het communisme (de Communistische partij  waarbij het Leninisme bepalend was) verChineesd heeft; het communisme met Chinese kenmerken.

Schulte stelt en beantwoordt de vraag Waarom doet China wat het doet?
Omdat ze nooit meer de tijd willen meemaken van de Eeuw van Vernedering.
Die eeuw begon in 1842 (Opiumoorlog, tussen Groot Brittannië en China) en duurde tot 1949
Dát willen ze nooit meer meemaken, ze willen weer de Groot Macht zijn die ze daarvóór waren.
Daar en toen bepaalde de keizer met wie hij handel wilde drijven of wie hij het land wilde toelaten: andere landen waren van ZIJN gunsten afhankelijk!

China heeft een grote technische ontwikkeling doorgemaakt maar Amerika wil géén Chinese technologie, dus wil China daarvoor handeldrijven met de EU.
Of we dat moeten willen?
Onze eigen AIVD waarschuwt dat de meeste cyberaanvallen  tegenwoordig vanuit China komen.

Bij het 5G netwerk, momenteel in aanleg, wordt door ons kabinet, voor de gevoelige onderdelen van het netwerk, Chinese apparatuur geweerd. Met het oog op de nationale veiligheid!
In EU verband is het moeilijk om eensgezind datzelfde besluit te nemen.
Italië heeft bijvoorbeeld oude havens en wil daarvoor Chinese investeerders aantrekken, dan wordt daar ook wat voor terug gevraagd, dus Italië zal wellicht niet achter dit EU besluit gaan staan.

Schulte haalt nogmaals de grote leider in China aan, Xi Jinping, hij heeft de absolute macht.
Mao Zedong wordt nog steeds door veel Chinezen vereerd .(hoewel hij ca. 30 miljoen slachtoffers heeft gemaakt) ***)
Zijn opvolger zag het gevaar voor persoonsverheerlijking en wilde het voor zichzelf niet. Jinping heeft dit weer naar zich toegetrokken. Overal in China staat hij afgebeeld en wordt hij “aanbeden”  hij eist “loyaliteit”

China gaat de kant op van fascisme, op school wordt gemarcheerd, het leger wordt verheerlijkt en het gele ras wordt als superieur gezien.
Dat laatste klinkt angstaanjagend.

Over angst gesproken; Schulte vertelt de grote angst voor Chinezen:

                                              Oud zijn vóór je rijk bent!

 

*) Taiwan hoort niet bij China, het is onafhankelijk; Taiwanezen voelen zich NIET Chinees
**) Hongkong  is tot 2047 autonoom.
***)schattingen van Mao’s slachtoffers zijn ook veel hoger las ik thuis, zelfs  wordt een getal van 72 miljoen slachtoffers genoemd. Ook honderdduizenden mensen pleegden toen, al dan niet gedwongen, zelfmoord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s