Amsterdam Light Festival

logo lfVoor de 8ste keer wordt in Amsterdam het Light Festival georganiseerd, dit jaar is het thema Disrupt  – ontregeling.
Plotselinge ontregeling komt vaak ongelegen en heeft te maken met conflicten, chaos en misschien zelfs gevaar. Ontregeling kan ook een positieve aanzet geven tot verandering. Het bevraagt vastgeroeste aannames, roept nieuwe discussies op en maakt                                                       onbekende mogelijkheden zichtbaar.

Dit jaar koos de organisatie van het festival voor het eerst voor een compleet nieuwe route: Oosterdok, Oudeschans, Amstel, Nieuwe Keizersgracht, Plantage Muidergracht, Entrepotdok. Een eindje lopen dus, het was  winderig koud! Echt winterweer.
Er voeren mega veel boten met kijkers door de grachten, niet allemaal vol, maar wel véél.

Onderweg zien we veel mannen en vrouwen met ECHTE fototoestellen, veel ook met een statief erbij; hier werd serieus gefotografeerd. Natuurlijk ook met mobiele telefoons, maar zo’n groot aantal “echte” fototoestellen heb ik bij een evenement lange tijd niet gezien. De duisternis speelde daar zeker een grote rol in, getuige mijn, met (oud) telefoontje gemaakte zeer zwakke snapshots.

Ook niet-kunstwerken heb ik gefotografeerd, een verlichte fiets bij een lantaarnpaal, een verlichte brug, verlichte boten, het is allemaal onderdeel van een verlicht Amsterdam.
Een paar lichtobjecten kon ik wél fotograferen en geven een impressie van wat er dit jaar te zien was.

Het kunstenaarsduo  Utskottet maakte het kunstwerk Atlantis.

atlantis

Nachttekening van Krijn de Koning

nachttekening

Masamichi Shimada: Butterfly effect, verkleurende op het water drijvende vlinders

 

wolf
Republic of Amsterdam Radio: Hiding the wolfsliar: Mensen weggedoken op de zolder van een gebouw van Artis “omringt” door 4 oplichtende wolven. Helaas blijft er bij het fotograferen niets over van de wolven (dat witte “ding” op het dak is één van de wolven!)

surface tension
TomBiddulph & Barbara Ryan-  Surface tension, auto’s en lantaarnpalen half onder water

explosie Nothing holding us –  Ben Zamora

the ice is meltingThe  ice is melting at the poules van Martin Ersted. De foto doet het kunstwerk geen       recht,de lijnen worden cirkels,worden slierten, bewegen voortdurend.

Icebreaker van Wilhelmusvlug; als er een boot langs komt, lichten aan weerszijden “ijsschotsen” op, gekleurde lijnen met ijsschotsachtige vormen.

                                               Order – disorder van Lambert Kamps

 

Van de nachtloerrrders heb ik geen foto. Dierenogen die aan én uitgaan in de tuin van Artis, schuine ogen die je je kan voorstellen bij een wolf, maar ook stripachtige ogen met sterretjes en vierkantjes, die je niet bij een “echt”dier zal zien.
Als ze 2 aan 2 oplichten lijkt het alsof er dieren bij de struiken staan. Wie kijkt naar wie? Jij naar hen of zij naar jou?

Nog t/m 19 januari te zien!

3 gedachten over “Amsterdam Light Festival

    1. Voor zitten was het te koud, het was lopen! Maar ja leuk om te doen.Vorig jaar hebben we gevaren, minder inspanning, minder koud, maar ook minder betrokkenheid dat met het echt lijfelijk ERBIJ zijn én kunnen blijven kijken zolang je wil.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s