Wat me opviel in Boedapest

Weinig inwoners van Boedapest (ook in de toeristenindustrie niet) spreken iets anders dan Hongaars, daardoor is het moeilijk contact met ze te krijgen.
Hongaren lijken ook niet  geïnteresseerd in buitenlanders. Ik probeer altijd contact te maken met een glimlach of een opmerking en had wat Hongaarse woorden geleerd zoals aub en dankjewel, goedendag en zo. Ook bij het uiten daarvan amper reactie!
In Boedapest is het me NIET gelukt om contact te maken met “locals”

Volgens Gallup (wereldwijd bekend Amerikaans onderzoeksbureau) zijn de Hongaren zo ongeveer het meest pessimistische volk ter wereld. Uit wat wij gezien en meegemaakt hebben, geloven wij dat.

Als je in een restaurant meer afrekent dan het bedrag eigenlijk is, geven ze je het geld niet terug, ook bedanken ze niet voor de fooi.

Op heel veel plekken (bij een boom, in een fietsenrek) staan groene fietsen, steps of segways (zonder verhuurder erbij) Het systeem is me niet helemaal duidelijk( ik vermoed dat je via je foon een code kan krijgen) om ze te huren.

 

hong paprikaDe paprika komt NIET uit Hongarije (wél het woord) maar is wél het belangrijkste kruid van de Hongaarse keuken. Overal zie je het in souvenirwinkels, gedroogd, in blikken en in zakjes
heldenmonumentEr staan veel beelden in Boedapest. Veel  van Hongaarse helden, maar ook “gewone mensen” worden uitgebeeld en staan her en der beeldschoon te zijn.

Vaak zien we “Ferenc(z)”staan, we hebben al snel door dat het een naam is, maar welke? Daar komen we pas achter op de weg terug naar het vliegveld als de taxichauffeur ons verteld dat het de voornaam Frans is. ( Franz Liszt was ooit Ferenc Liszt)

toiletOp straat staat vaak een afbeelding van een toilet met een pijl. Vreselijk fijn als je nodig naar de toilet moet.
De Hongaarse taal is moeilijk te lezen ( 40 grafemen) zoals  Á á, É é, Í í, Ó ó, Ö ö, Ő ő, Ú ú, Ü ü, Ű ű en Cs, Dzs, Gy, Ly, Sz, Ty, Zs. Dan is een “plaatje” op de grond héél makkelijk!

Er zijn amper toegangspoortjes bij het openbaar vervoer en als ze er zijn staan ze open. Mensen van 65 en ouder kunnen gratis in het openbaar vervoer. Geen kaartje of pas, alleen een identiteitsbewijs om te bewijzen dat je boven de 65 jaar bent.

HUF munt

In de grootste overdekte Markthal (1897) van Boedapest staan de prijzen ook in euro’s vermeld.
Ik kocht baby Jezus voor in de kerstboom: 900 HUF of  3 euro. Ik had 3 euro paraat (Hongaars muntgeld was even wennen) en gaf de dame die. Ik geloof dat ze nog blij in haar hand staat te staren!( ze zal dus niet veel in euro’s betaald krijgen,denk ik dan)

Sisi, keizerin van Oostenrijk en vanaf 1867 ook koningin van Hongarije kun je overal in Boedapest tegenkomen; als beeld of schildering maar ook haar naam kom je overal tegen, zoals in de Elisabethbrug Haar volledige naam was Elisabeth Amalie Eugenie in Beieren. (Ze is vermoord in 1898)

Een gedachte over “Wat me opviel in Boedapest

  1. SiSi was voor mij het enig herkenbare in jouw verhaal, ik heb indertijd alle drie de Sisi films gezien en mijn eigen ervaring met Hongarije waren de postzegels, die ik spaarde van Hongarije en ik vond ze niet mooi, in ieder geval net de zegels van begin 1900. Johannesi

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s