Op weg naar 2050: Europa Klimaatneutraal

De Europese regeringsleiders zijn het eens*) in 2050 moet Europa klimaatneutraal zijn!
Daar moeten dus stappen voor ondernomen worden.

Onlangs las ik over zo’n stapje en de gevolgen ervan in mijn eigen provincie: Noord Holland
Het schijnt dat in deze provincie meer dan 14.000 bedrijfsdaken liggen waar zonnepanelen op zouden kunnen. Nu is dat slechts in 4% van deze daken het geval!
Stel dat de helft van deze potentieel  zonnepaneelgeschikte bedrijfsdaken belegd zouden worden, dat zou betekenen dat met de dan 1,4 miljoen KWh opgewekte zonne-energie 700.000 huishoudens van stroom zouden kunnen worden voorzien!
Daar ligt dus een kans.

Er is een mogelijkheid om subsidie aan te vragen en het blijkt dat veel bedrijven dat ook doen. Máár ook blijkt dat 70% van deze projecten nog niet is gerealiseerd!
De provincie Noord Holland wil daar wat aan gaan doen en gaat ondersteuning aan bedrijven bieden in de vorm van technische advies (bv over netaansluiting of dakbelasting) maar ook advies over de financiering of begeleiding bij het offerte traject. Ze hopen zo meer bedrijven over de zonne-energiestreep te trekken!

Net NIET in de provincie Noord Holland, maar nét in  de provincie Utrecht aan de A1 ligt een gigantisch zonneveld met 19.000 zonnepanelen; het eerste grote zonneveld in de Randstad!
Zonnepanelen hoeven dus niet persé op daken, ze kunnen ook op geluidsschermen of op stellages in zonnevelden!
Er zijn heel wat mogelijkheden, maar helaas ook onmogelijkheden: een uitdaging voor provincies, landen, Europa en uiteindelijk de wereld!

 

 

 

*) alleen Polen doet “voorlopig” niet mee. Polen is  voor energie (nog?) grotendeels afhankelijk van kolencentrales, de omslag is té groot om dat rond te krijgen voor of op 2050 (denkt Polen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s