Nativity Scene in Rome

Kerst is voorbij, toch wil ik het nog even over een bijzondere kerststal hebben.
Niet dat ik hem zelf gezien heb, maar ik heb onlangs foto’s gezien en een enthousiast verhaal te horen gekregen van iemand die er deze kerst was.
Ik wil mijn lezers er op attent maken, ben je in Rome? Ga dan kijken.
Als ik ooit in Rome kom, ga IK dat zeker doen.

Het is, zo werd me verteld, een heel dorp nagebouwd zoals dat in Palestina, ten tijde van Jezus geboorte er zou uit hebben gezien.
(Zo’n heel dorp heb ik ook gezien in de St.Ansfriduskerk in Amersfoort, waar een scene is waar ook een bakkerij, een smidse en dergelijke te zien zijn, in “aanloop” naar de kerststal.)
nativity scene

Giuseppe Ianni heeft zo’n 40 jaar geleden (1972) deze kerststal/dorp in Rome gebouwd. Aanvankelijk alleen, maar zijn collega’s zijn hem gaan helpen en uiteindelijk is de stal in 3 maanden klaargekomen.
nativity scene.2De daarop volgende jaren is het wel steeds uitgebreid tot wat het NU is.  In totaal is er 54 meter weg,  3 rivieren met 7 bruggen en 4 aquaducten, 650 treden en trappetjes (waarvan er 400 gemaakt zijn met marmer van de colonnades op het Sint-Pietersplein) en een waterput.
Giuseppe was een straatveger, vandaar dat dit gebeuren “The Street Cleaners Nativity Scene” heet. De stal bevindt zich vlakbij het Sint Pietersplein,  in het depot van de AMA (Romeinse vuilnisdienst) aan de Via dei Cavalleggeri 5 in Rome en is het hele jaar gratis toegankelijk.(zon- en feestdagen alleen ’s morgens)

nativity scene.3.

Als u deze stal gaat bezoeken bent u in goed gezelschap, want ook moeder Teresa en verschillende pausen ( waaronder Benedict XIV) en verschillende burgemeesters van Rome gingen u voor.

Ik hield aan dit bezoek ook een kerststalletje over, een heel kleintje, in de vorm van een bladwijzer. Dus die kan ik het hele jaar door gebruiken.
Maar nu staat hij even bij de andere kerststalletjes, die tot 6 januari mogen blijven staan vóór ze weer naar zolder gaan.

bladwijzer
Ingezegend door de paus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s