Oudjaarviering

In 2016 schreef ik een blog over de oorsprong van Oudejaarsdag. De provider stopte en mijn blog ging ter ziele. Dit blog heb ik nu wat bewerkt om mijn lezers NU te laten mee delen in de betekenis van de oorsprong van wat we nu vieren.

Paus Silvester, wiens geboortedatum onbekend is, maar die op 31 december in het jaar 335 in Rome stierf was de 33 ste paus van de Rooms Katholieke kerk. Deze paus heeft “nogal” een indruk achter gelaten. Volgens overlevering zou hij Constantijn de Grote de doop hebben toegediend. Wij vieren, wellicht zonder het te weten, nog steeds zijn sterfdag: Oudjaarsdag, ook wel Sylvesteravond geheten.

Kinderen die vroeger ( misschien nu ook nog wel) op 31 december werden geboren, kregen als doopnaam vaak Sylvester bij hun andere namen.

Sylvesteravond, 31 december is ook de vooravond van de oorspronkelijk christelijke dag om het nieuwe jaar in te luiden.

Vroeger was het gebruikelijk elkaar op die avond toe te toasten met een jenevertje, luidden alle kerkklokken en lieten de schepen in de havens hun scheeptoeters horen.
Tegenwoordig is het meestal (nep)champagne, waarmee geklonken wordt of vruchtensap wat wel zo verstandig is als je daarna nog naar huis moet rijden.

De Chinezen (die op een ander moment in het jaar HUN nieuwe jaar verwelkomen) schieten vuurwerk af, om de “boze geesten” af te schrikken. In Nederland deden (doen) we dat ook (steeds meer gemeenten verbieden het omdat het geknal en het (onverantwoord) verbranden van kerstbomen/hout steeds meer gevaar oplevert)

Vroeger werden de boze (Nederlandse) geesten vooral in het Oosten van het land, afgeschrikt door carbidschieten.
Dit gebeurt nog steeds, wél overdag én niet om 12 uur ’s nachts. Er zijn daarbij geen “mooie” sterren of strepen in de lucht te zien, maar overwegend harde dreunen te horen. Vaak is er in de Achterhoek een tent bij, waar men bier drinkt.
Ook zijn er een soort behendigheidswedstrijden waarbij de ballen die weggeschoten worden gevangen moeten worden of ergens in- of tegenaan geschoten moeten worden.
Een Achterhoeks volksgebruik.

Door het tijdsverschil is het in Azië eerder oudejaarsavond dan in Europa, en in Amerika later.

Mijn volgende blog komt door omstandigheden iets later dan normaal.
Een heel prettige jaarwisseling gewenst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s