Lichtjestocht in Amersfoort

Een vriendin die een week geleden jarig was en ik, die verleden maand mijn geboortedag had, gingen met onze partners, iets leuks doen om de beider verjaardagen te “vieren”
Iets leuks was in dit geval een KerstLichtjesTocht door het Centrum van Amersfoort lopen. Verlicht door  meer dan 1800 kaarsen wandelend door de historische binnenstad kwamen we verschillende Bijbelse figuren en ook niet-Bijbelse figuren tegen.

Het begon echter met een (dik) half uur in de rij staan voor de Franciscus Xaveriuskerk. Dat moest om de vele deelnemers van deze tocht in groepen te scheiden. In de kerk, die prachtig verlicht was, werden we ontvangen door een onderkoning, die vertelde van de volkstelling. We zagen Elisabeth, de moeder van Johannes de Doper, die ons vertelde dat haar nicht Maria, zwanger en wel naar Bethlehem vertrokken is en dat we daar ook heen kunnen gaan. We volgden de lichtjes door de stad, werden aangehouden door Romeinse soldaten die ons wilden tellen en met harde hand “bestempelden”.
De stad was prachtig verlicht en overal lopen groepjes mensen.
djembeErgens zitten djembé spelers; staat een saxofoonkwartet, elders staat een band; dansen jonge meisjes met lichtjes; staat een koor kooren zien we Bijbelse taferelen, zoals de herders met onrustige schapen;Jesaja de profeet Jesaja in een boot die Jezus geboorte aankondigt en engelen die ons de weg wijzen.
Heel veel vrijwilligers, al dan niet verkleed wijzen ons de weg door de verlichte binnenstad van Amersfoort. Veel herbergiers (m/vr) staan op straat en vertellen ons dat ze geen plaats meer hebben in hun etablissement, het is druk in de stad door de volkstelling: helaas nergens overnachtingsplek meer, ook een zwangere vrouw en haar man hebben ze al moeten weigeren!

Uiteindelijk komen we aan op het Lievevrouwenkerkhof vóór de OLV toren, waarin de stal staat opgesteld met daarin Maria, Jozef en het kindje.

Het miezert nu en we hebben de paraplu’s opgezet.
Ook voor de toren een enorme rij (net als bij de Franciscuskerk) wachtenden om het “wonder” te aanschouwen. Wij besluiten NU de warmte op te gaan zoeken en schieten een pizzeria binnen, waar gelukkig nog wél een tafeltje vrij is.
Langzaam krijgen we weer een “normale” temperatuur en worden we ook van binnen heerlijk verwarmd.

Dit was de tweede keer dat deze lichtjestocht werd georganiseerd hoorden we, een geweldig initiatief, mooi gedaan, sfeervol.
Drie verjaardagen gevierd die van 2 vriendinnen en die van een lang geleden (misschien? )geboren kind.

Een gedachte over “Lichtjestocht in Amersfoort

  1. Een groots gebeuren daar in Amersfoort. Een pracht herinnering aan de geboorte van 2 mensen van deze tijd, en de geboorte van onze Verlosser 2000 jaar terug, goed dat we dat blijven vieren Johannes.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s