Kerst op kasteel Middachten

Het verhaal over Middachten begint met Herman van Steenre, heer van het huis ten Weerde (bij Steenderen – Achterhoek) én van de Hof van Rheden, die omstreeks 1361 overleed.
Hij was gehuwd met een dochter van Evert heer van Middachten.
Hun zoon Evert van Steenre werd in 1357 heer van Middachten waarna hij de naam Van Middachten aannam.

middachtenHet bijzondere van landgoed Middachten is dat het tot op de huidige dag nooit werd verkocht, maar steeds door vererving of overdracht aan het volgende geslacht werd doorgegeven, al 800 jaar.
Het is een cultureel erfgoed.
Tot 1672 was kasteel Middachten nog een echte middeleeuwse burcht, maar in datt rampjaar werden veel kastelen door de Fransen verwoest, ook Middachten ontkwam in 1673 niet aan dit lot. Het kasteelachtige buitenhuis dat na de herbouw ontstond werd een van de mooiste buitenhuizen die Nederland kent.
Ik was er afgelopen weekend om er de kerstsfeer op te snuiven.
Kasteel en landgoed zijn nog steeds particulier bezit en wordt voor 11 t/m 15 december in kerstsfeer gebracht en door bloemist/decorateur Sjacco Gerritsen en zijn medewerkers. en opengesteld voor publiek.
Het kasteel is omgetoverd tot een flonkerend kerstjuweel.
In alle kamers zijn versierde kerstbomen en decoraties met verse bloemen te bewonderen. Dát is met veel aandacht gedaan. In de rookkamer staat bijvoorbeeld een grote kerstboom die is versierd met geopende sigarenkistjes met dennenappels erin, en ook gebundelde sigaren hangen in de boom. Smaakvol en heel apart (helaas is in het kasteel fotograferen niet toegestaan!)
De tafel in de eetkamer is voor 12 personen gedekt met servies uit de collectie van de familie.
midd.boom
De kerstbomen zijn in de kleur van de kamer gedecoreerd met vaak bijzondere accessoires, zoals een boom met soort roze flamingo vieren. De hal met de trap is werkelijk prachtig.
Het was erg druk en dus kon de route door het kasteel maar langzaam gelopen worden, maar dat was geen enkel bezwaar; er was zoveel te genieten.
In bijgebouwen en stallen was een sfeervolle kerstmarkt ingericht. Er konden hapjes gegeten worden en kerstartikelen gekocht worden, zoals prachtige gegoten en geschilderde tinnen kerstgroepen en kerstfiguren.
Ons gezelschap kocht een olijke kerstman en een schattig klein wit lammetje (voor bij de kerstgroep).

Door de tuinen die omstreeks 1900 zijn aangelegd door tuinarchitect Hugo Poortman loopt een lichtjesroute, die we ook gevolgd hebben. Sprookjesachtig, mooie ornamenten en verlichting. Op een boom is, met licht, een gezicht geprojecteerd, die het verhaal vertelt over de pratende bomen én hoe het komt dat ze heden ten dage niet meer kunnen praten.

Veel vrijwilligers lopen rond om met lichten je de weg te wijzen of iets te vertellen.
midd tuin
Er zijn “muziekmomenten”, zowel binnen als buiten.
Binnen wordt in de hal door een dame, zittend mét instrument op de trap, harp gespeeld en buiten werd gezongen en accordeon gespeeld.

Je ziet aan alles dat het kasteel met heel veel liefde is onderhouden en versierd.
Al met al echt een aanrader om eens te bezoeken

 

 

 

 

Een gedachte over “Kerst op kasteel Middachten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s