Ziekenhuizen.

Ooit waren hier in de buurt heel wat ziekenhuizen. Voor een röntgenfoto moest je naar een ziekenhuis in de ene plaats, voor een bepaalde specialist moest je naar een ander ziekenhuis in een andere plaats.
Dié ziekenhuizen zijn allemaal samen gegaan als Streekziekenhuis Gooi Noord op 12 dec. 1990. Toen kwam er een eind zowel aan ziekenhuis St.Jan  opgericht in Laren  in 1920, als aan het Majella Ziekenhuis in Bussum (gestart als Gerardus Majella in 1910) als aan het Diaconessenziekenhuis Naarden (dat in 1940 haar deuren opende)
Streekziekenhuis Gooi Noord en Ziekenhuis Hilversum gingen in 2006 samen verder onder de naam Tergooi Ziekenhuizen.
En zijn NU ze bezig met nieuwbouw om de locatie Tergooi in Blaricum geheel te verplaatsen naar  nieuwbouw in Hilversum; in 2023 komt locatie Blaricum vrij voor “andere invulling”

naarderheem
Op de plek van het voormalige Diaconessenhuis Naarden  is anno 2018 verpleeghuis Naarderheem gevestigd.

Eergisteren waren we bij de St.Ansfriduskerk in Amersfoort, die kerk lag ooit tegenover ziekenhuis de Lichtenberg. Dat was nu weg: duurzaam gesloopt!

In Amersfoort werd in  1931 de Lichtenberg gesticht (een villa wordt verbouwd tot “modern ziekenhuis”) In 1934 kwam er een uitbreiding van 45 naar 100 bedden. In 1956 werd het ziekenhuis een bejaarden- en verpleeg tehuis en wordt er een nieuw ziekenhuis gebouwd.
In 1991 fuseren de Lichtenberg en het Elisabethziekenhuis en worden samen ziekenhuis Eemland. In 2002 kwam daar Ziekenhuis Molendael uit Baarn bij en werd het Meander Ziekenhuis.
Op 6 juni 2014 werd het nieuwe Meanderziekenhuis geopend en stond de Lichtenberg officieel leeg.
In 2019  begon de duurzame sloop van St Elisabeth en Lichtenberg. De locatie St.Elisabeth wordt teruggegeven aan de natuur. Locatie ziekenhuis Lichtenberg worden vrije kavels; Inschrijven tot 8 januari 2020.

Natuurlijk is een ziekenhuis gesticht in 1910 niet meer van deze tijd, zelfs als het ettelijke keren gerenoveerd is. Maar een ziekenhuis dat in 1990 gebouwd is (Tergooi)  in 2019 geheel slopen na amper 30 jaar, dát lijkt me echt kapitaalvernietiging.

Er zijn golfbewegingen in de filosofieën van ziekenhuizen: 1. ieder gebied moet een eigen (klein) ziekenhuis hebben op korte afstand.2. Centraliseren: alles overbrengen in één regionaal ziekenhuis waar ALLES is en gedaan kan worden. 3. Gebieden hebben een eigen locatie nodig, kleine “filialen” van ziekenhuizen worden gesticht en dan begint 2 weer.

De ziekenkosten rijzen de pan uit, maar kijk eens wat er allemaal mogelijk is! Ongelooflijk veel.
Zoals iemand die geopereerd is en alleen woont kan in een soort herstellingsoord worden opgenomen, met een eigen kamer met (fysio) therapieën tot hij weer klaar gestoomd is om op zich zelf te wonen.
Kan er niet meer thuis gesopt  worden: 1x in de week komt de thuiszorg.
Kan er niet meer autogereden geworden een taxipas wordt verstrekt en voor € 1,- kan men in de buurt worden afgezet. Het is toch geweldig wat er allemaal  in de zorg  kan als het nodig is?Natuurlijk kost dát de maatschappij geld, dat hebben we er voor over, toch?
Maar waarom wéér nieuwe ziekenhuislocaties?
Dié
kosten snap ik niet! Kan iemand mij dat uitleggen?

Een gedachte over “Ziekenhuizen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s