Dierenjaren

Altijd heb ik gedacht dat je de mensenleeftijd van een hond kon berekenen door met  7 te vermenigvuldigen.
Nu las ik een artikel met een tabel hoe je echt de leeftijd van hond en kat kan berekenen.

Grappig vind ik dat de tabel al begint met 3 maanden; een kleine hond zou dan in mensenleeftijd al  4 jaar zijn, een grote hond 3 jaar en een kat 5 jaar!
Bij 6 maanden is een kleine hond al 8 jaar in mensenleeftijd, een grote hond 6 jaar en een kat 10 jaar.
Het gaat dus erg rap bij de huisdieren.
Bij een kleine hond stopt de tabel met 16 jaar (92 jaar in mensenleeftijd), een grote hond stopt al bij 13 jaar (100 jaar in mensenleeftijd) en een kat bij 16 jaar (mensenleeftijd 80)
beardieOnze hond, een beardie, heeft het maximale van de tabel bereikt en was 13 jaar oud toen hij stierf, 100 mensenjaren dus. Wij vonden het toen te vroeg. Maar of ik zelf 100 jaar zou willen worden?

Van katten heb ik wel eens gehoord dat er één 16 jaar werd. Maar eerlijk gezegd vind ik veel katten ook oneindig lui, ze “slijten” in mijn optiek niet zo snel. Maar ja, ik zie ze (gelukkig) zelden (met beweging) jagen. Hier in de tuin liggen ze, tot mijn grote verdriet, onder een struik te loeren om etende vogeltjes te verschalken of ze zitten naast de vijver met een poot te hengelen, dáár word je niet erg moe van. Terwijl onze hond als we gingen wandelen rennend wel 4x de afstand aflegde die wij liepen.

Maar ja, ik ben bevooroordeeld, een hond was mijn maatje, katten bedreigen  de levende have in mijn tuin. Toch mogen katten oud van me worden hoor. Alleen liever niet in ONZE tuin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s