Herfst en licht

herfst lichtRond 23 september staat de zon precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Daarom begint de herfst meestal op 22 of 23 september. (Officieel gaat de herfst in op 21 september.)

Het woord herfst schijnt met het Engelse “harvest”= oogst, van doen te hebben.  Ook wordt er een herleiding van het Indo-Europese woord karp =oogst  als grond voor het woord herfst als herkomst genoemd.
De herfst was van oudsher hét seizoen om te oogsten. Andere woorden voor herfst zijn ook ; najaar (als tegenhanger van het vóórjaar) en nazomer (omdat de temperaturen nog zomers kunnen aanvoelen)

Er rijmt vrijwel niets op het woord herfst.
Er is een  variant op een regel in het gedicht Herfst  (M.Verreck) die toegeschreven wordt aan Drs.P  die luidt:

                                           In de herfst
zijn bejaarden op hun sterfst

herfst en lichtEén van de belangrijkste kenmerken, naast de weersomstandigheden) van de herfst is het feit dat de bladeren van de bomen vallen . Dat doen de bomen omdat ze hun vocht vast willen houden; de blaadjes “verbruiken” (vocht verdampt op de bladeren) vocht, dat de boom in de winter liever voor zichzelf houdt. Een reden dat de bladeren kleuren is dat de boom de chlorofyl  *)uit de bladeren naar zichzelf toetrekt. Dat chlorofyl wordt mede door zonlicht aangemaakt;  er is minder zonlicht in de herfst  dus ook minder chlorofyl

Er zijn mensen die last hebben van Seasonal Affective Disorder, (SAD) seizoenafhankelijke depressies; Door minder licht worden ze neerslachtig. In de volksmond  ”Hij/zij heeft er last van als de blaadjes vallen!”
Als de dagen lengen gaat die neerslachtigheid over. (In de tropen komt SAD dan ook niet voor)

Er zijn ook mensen die in de herfst beter slapen;  de temperatuur is beter om te slapen, het wordt sneller donker, waarvan je slaperig wordt én het wordt later licht, waardoor je als je NIET vroeg op moet) langer slapen zal.

 

 

*) Chlorofyl zorgt ervoor dat de boom suikers en zetmeel krijgt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s